TiU-student Isabel Provoost betrokken bij uitreiking Four Freedoms Awards

TiU-student Isabel Provoost betrokken bij uitreiking Four Freedoms Awards

De Four Freedoms Awards worden vanmiddag uitgereikt. De prijzen worden vergeven aan internationale organisaties en personen die zich inzetten voor democratische waarden en vrijheden. De Tilburgse rechtenstudent Isabel Provoost (21) gaat tijdens de prijzenceremonie in gesprek met een van de winnaars.

Een korte geschiedenisles: de Four Freedoms Awards zijn vernoemd naar een beroemde speech van Franklin D. Roosevelt uit 1941. De Amerikaanse president riep daarin op tot het waarborgen van vier vrijheden: vrijwaring van vrees en gebrek, en vrijheid van godsdienst en meningsuiting.

Sinds 1982 reikt de Roosevelt Stichting uit Middelburg vijf prijzen uit: één prijs per vrijheid, en de internationale Four Freedoms Award. Bekende oud-winnaars zijn Nelson Mandela, Angela Merkel en War Child Nederland.

Isabel, wat is jouw rol bij de prijsuitreiking?

“Tijdens de ceremonie nemen de vier vrijheidsstrijders hun prijs in ontvangst en worden zij via een videoverbinding toegesproken door onder meer koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte.

“Na dat formele gedeelte gaan vier jongeren tijdens een ‘meet-up’ in gesprek met de vier vrijheidsstrijders. Ik mag Maria Ressa interviewen, zij is dit jaar de winnaar van de Award voor vrijheid van meningsuiting. Via een chat kunnen andere mensen ook vragen stellen.”

Weet je al wat je haar gaat vragen?

“Ressa is een journalist uit de Filipijnen die zich op haar eigen nieuwswebsite constant kritisch uitlaat over Ridrigo Duerte, de Filipijnse president. Dat is niet zonder gevaren, want Duerte is een ondemocratische dictator en er zijn al veel rechtszaken tegen haar aangespannen. Ik wil sowieso van haar weten hoe ze het volhoudt om door te gaan met haar werk, om iedere dag weer dat gevaar onder ogen te komen.”

Isabel Provoost. Beeld Linda Hemmes

Hoe raakt een Tilburgse rechtenstudent eigenlijk betrokken bij de uitreiking van zo’n prestigieuze prijs?

“Naast student ben ik zangeres, en heb in 2014 en 2017 meegedaan aan de televisieprogramma’s The Voice Kids en The Voice. Rond die tijd werd ik gevraagd om tijdens de uitreiking van de Four Freedoms Awards op te treden.

“Dat was in het jaar waarin Malala Yousafzai de Award voor vrijwaring van vrees won, en ik weet nog dat ik enorm onder de indruk van haar was.

“Waarom ik ben gevraagd om mee te werken aan deze editie van de Four Freedoms Awards weet ik niet zeker, ik heb het niet gevraagd aan de organisatie.

“Maar ze kenden me natuurlijk al van de vorige keer, en ik denk dat mijn studie een doorslaggevende rol speelt. Vrijheid van meningsuiting is ontzettend belangrijk binnen de studie rechten, deze award sluit dus goed aan op mijn eigen achtergrond.”

Ben je deze editie ook weer geïnspireerd geraakt door de winnaars?

“Zeker, en ik hoop dat door de prijsuitreiking meer mensen over deze vrijheidsstrijders zullen horen, en bewust raken van de moeilijkheden waar de journalistiek wereldwijd tegenaan loopt. We moeten onthouden dat wat zij doen niet vanzelfsprekend is. Organisaties en individuen als Maria Ressa, die zich wereldwijd inzetten voor democratische vrijheden, verdienen het in mijn ogen om aandacht te krijgen en te worden beloond.

“Ook inspirerend was een gesprek dat ik ter voorbereiding had met journalist Simone Weimans, van de NOS. Zij spreekt Ressa toe tijdens de prijsuitreiking, en vertelde me dat in Nederland vrijheid van meningsuiting niet altijd vanzelfsprekend is. Ik leefde in de veronderstelling dat je bij ons alles kunt zeggen wat je maar wil.

“Ons gesprek leerde me dat ook Nederlandse journalisten moeten opletten hoe zij zaken formuleren en rekening houden met de impact van het nieuws dat zij naar buiten brengen.”

Het interview is live te zien, voor de hele wereld. Ben je al zenuwachtig?

“Ik ben wel gewend aan liveoptredens, en heb er vooral veel zin in. Het enige wat ik een beetje spannend vind, is dat het hele gesprek in het Engels zal zijn. Niet dat ik daar slecht in ben, maar in je moedertaal gaat het altijd toch nét wat makkelijker.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.