Ton boete voor huurbemiddelaar De Huissleutel vanwege onterechte contractkosten

Ton boete voor huurbemiddelaar De Huissleutel vanwege onterechte contractkosten

De Tilburgse huurbemiddelaar De Huissleutel is door de Autoriteit Consument & Markt ernstig op de vingers getikt vanwege het in rekening brengen van contractkosten bij huurders. Voor deze ongeoorloofde praktijken kreeg het bedrijf een boete van een ton opgelegd.

Beeld: Pixabay

De Huissleutel treedt op als bemiddelaar tussen woning-, studio-, of kamerverhuurders en huurders. Daarbij bracht het bedrijf bij beide partijen kosten in rekening, zo oordeelde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en dat is niet toegestaan. Potentiële huurders moesten 35 euro aftikken om op de website te komen en na het vinden van een woonruimte nog eens 302,50 euro aan contractkosten betalen.

“Contractkosten zijn een hardnekkig probleem, dat speelt in al de jaren dat ik hier zit,” zegt Joris Jaspers, coördinator van de Rechtswinkel Tilburg. “Je hebt als huurder geen keuze: als je niet betaalt krijg je geen woning. Ze blijven het proberen en dan gaat het niet alleen om De Huissleutel.”  De Rechtswinkel staat al jaren huurders bij die deze onterechte kosten willen terugvorderen. En daarvoor moet je echt een volhouder zijn, legt Jaspers uit. De bemiddelaars reageren meestal niet op de klachten. Zelfs na een verloren procedure wordt er niet altijd terugbetaald en moet er een deurwaarder bij worden gehaald.

Geen bemiddelingsvergoeding

De Huissleutel erkent bij de ACM dat deze kosten in rekening zijn gebracht, maar merkt daarbij op dat ze daar in maart vorig jaar mee gestopt zijn. Op de website staat ondertussen ook vermeld: ”U betaalt als huurder géén bemiddelingsvergoeding aan De Huissleutel, ook niet als u daadwerkelijk een woonruimte heeft geaccepteerd en gaat huren via De Huissleutel.” Die informatie is overigens nog niet overal te vinden, op de Engelse pagina worden bemiddelingskosten nog wel genoemd: “After you have paid the mediation fee, deposit and rent, the handing over of the keys will take place.”

Bij de Rechtswinkel zijn er de afgelopen maanden inderdaad geen klachten meer over De Huissleutel binnengekomen, vertelt Jaspers. Al vindt hij het nog te vroeg om daar een conclusie aan te verbinden. Vaak duurt het even voordat een nieuwe huurder naar de Rechtswinkel komt om ongeoorloofde kosten terug te krijgen.

Jongens stop ermee

In het verweer bij de ACM stelt De Huissleutel ook dat er nog minstens acht andere huurbemiddelaars in Tilburg zijn die dit soort kosten ook in rekening brengen. Ook Jaspers weet daarvan. “De Huissleutel is wel een van de grote. De meeste klachten die wij krijgen over contractkosten gaat over hen.” Hij hoopt dat na deze boete ook de andere bemiddelaars hun praktijken aanpassen. “Nu is De Huissleutel aan de beurt. Ik hoop dat ook de andere partijen zich nu aan de regels gaan houden. Het is toch een signaal: jongens stop ermee, het blijft niet ongestraft.”  

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.