Wim van de Donk nieuwe voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei

Wim van de Donk nieuwe voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei

Rector Wim van de Donk is vanaf 1 juni ook voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Hij volgt oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet op, die de voorzittershamer sinds 2016 hanteerde. 

Wim van de Donk

Het comité zorgt voor de organisatie van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei en de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei. Daarnaast is het comité actief in educatieve projecten, campagnes en onderzoek. Doel daarvan is het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en de herdenking van de slachtoffers.

Van de Donk is geen onbekende voor het comité. In 2008 werd hij uitgenodigd tot het uitspreken van de 5 mei-lezing. Bij die gelegenheid onderschreef hij het nut en de noodzaak van de organisatie. “De bevrijding was niet alleen een verlossing, maar ook een opdracht: vrijheid moet worden geleerd, ontwikkeld, verdedigd, gedeeld, en dat telkens weer opnieuw.”

Een paar jaar geleden onderstreepte hij die boodschap nog eens toen hij het comité toesprak tijdens de presentatie van het lustrumprogramma 75 jaar vrijheid: “Vijfenzeventig jaar geleden kwam de bevrijding van buiten. Nu lijkt het nodig bij de herdenking ervan ook eens goed in onze eigen spiegel te kijken. Het heeft er alle schijn van dat de opdracht om onze vrije en democratische samenleving ook voor de komende generaties te behouden, vooral een dringende opdracht voor ons zelf geworden is.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.