Op Socio-Hub gaan de sociologen hun onderzoek delen met de wereld

Op Socio-Hub gaan de sociologen hun onderzoek delen met de wereld

Teveel wetenschappelijke kennis blijft verborgen voor het publiek. Met het online platform Socio-Hub willen de sociologen daar verandering in brengen. Studenten en wetenschappers krijgen er een podium, en de buitenwereld krijgt een blik op de laatste wetenschappelijke inzichten.

Beeld Maarten van den Heuvel / Unsplash

Het is een verzuchting die vaak klinkt aan de universiteit: wat is het toch jammer dat zoveel academisch werk in bureaulades en achter betaalmuren verdwijnt. Studenten schrijven prachtige scripties, wetenschappers komen met stevige publicaties, maar de buitenwereld krijgt er doorgaans weinig van mee. Het is allemaal niet of moeilijk te vinden, en bovendien opgetekend in vaktaal waar de leek geen pap van lust.

Dat moet anders kunnen, dacht Ioana Pop van het departement Sociologie. Wat als studenten en wetenschappers hun werk direct met de wereld delen, op een begrijpelijke manier? Samen met negen gemotiveerde studenten, en gesteund door een subsidie van het EDUiLAB, zette ze Socio-Hub op. Een online platform waarmee de sociologen de verbinding met de buitenwereld opzoeken.

Ioana Pop

Die buitenwereld vatten ze breed op, vertelt Pop. Het gaat niet alleen om de gewone man of vrouw, maar bijvoorbeeld ook om ambtenaren van de gemeente, die kennis nodig hebben om beleid te maken, of potentiële werkgevers voor studenten.

“Ze kunnen een kijkje nemen en een beter idee krijgen van de vaardigheden die onze studenten ontwikkelen, of voordeel halen uit de kennis die we delen.”

Hoe die kennis wordt gedeeld? Er wordt in ieder geval gedacht aan blogs, infographics en video’s. Heel geschikt om informatie mee te delen, maar laat dat nou net vormen zijn waar wetenschappers vaak niet mee uit de voeten kunnen.

Daarom worden studenten en onderzoekers “getraind om een blog te schrijven, of bijvoorbeeld een video te maken.” Zodat ze hun inzichten op een toegankelijke manier voor het voetlicht kunnen brengen. Het is nog deels een open vraag hoe dit precies terugkomt in de vakken, maar er is al materiaal beschikbaar op Canvas, en dat is opengesteld voor studenten van alle studierichtingen.

Maatschappelijke discussie

Naast het inzichtelijk maken van de kennis die de sociologen in huis hebben, is er ook de ambitie om zich te roeren in maatschappelijke discussies. Want daar hebben sociologen vaak bij uitstek wat over te zeggen. En zo’n autonoom platform leent zich er goed voor, zoals het aan cultuurwetenschappen gelieerde Diggit al vijf jaar laat zien. Dat is “een inspiratie” voor Pop en haar studenten, zegt ze, en er is goed contact.

Het platform Socio-Hub is vandaag officieel gepresenteerd tijdens het Student Research Symposium. Nu is het een kwestie van doorpakken en wennen aan deze nieuwe manier van werken. Met een “constante stroom” aan bijdragen hopen Pop en haar studenten dat Socio-Hub een begrip wordt. In de wereld, maar ook zeker in het eigen departement. “Over vijf jaar is het gewoon iets normaals dat we doen, het delen van ons werk met de wereld.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.