Celstraf van twee jaar geëist tegen voormalig decaan Arie de Ruijter

Celstraf van twee jaar geëist tegen voormalig decaan Arie de Ruijter

Het Openbaar Ministerie eist twee jaar cel tegen Arie de Ruijter. De oud-decaan van Tilburg University maakte grote hoeveelheden geld over aan bedrijven van familieleden. Ook zou hij zichzelf hebben verrijkt.

Arie de Ruijter. Foto: Dolph Cantrijn

Voor de begeleiding van promovendi huurde De Ruijter twee bedrijven in ter ondersteuning: schoonheidssalon I’Solo Tisera van zijn nicht en een bedrijf van zijn neef, Thoben Research & Consult. In totaal zou De Ruijter tussen 2007 en 2015 meer dan 1,2 miljoen hebben weggesluisd, schrijft De Volkskrant. De Ruijter was in die periode werkzaam als decaan van de faculteit geesteswetenschappen in Tilburg.

Zijn opvolger, Wim Drees, kwam in 2015 op het spoor van deze geldstromen. In overleg met het College van Bestuur werd er bedrijfsrecherche ingeschakeld. In de openbaarheid kwam de zaak op 18 februari 2017, door een uitzending van Argos, het wekelijkse onderzoeksprogramma van Human en de VPRO.

De Ruijter en twee andere verdachten werden in voorarrest geplaatst, maar daarna bleef het lang onduidelijk welke vervolgstappen het OM zou nemen.

Oplichting

Vandaag blijkt dat De Ruijter wordt vervolgd voor oplichting en valsheid in geschrifte. De voormalig decaan maakte bij het College van Bestuur niet bekend dat hij familieden inhuurde voor de begeleiding van promovendi. Geld stroomde bovendien via zijn familie weer terug naar hem.

Tegen De Ruijter is twee jaar onvoorwaardelijk geëist. Zijn nicht hangt achttien maanden cel boven het hoofd. Tegen haar man en de neef van De Ruijter zijn taakstraffen van 240 uur geëist.

Promotiefabriek

De Volkskrant schrijft dat er volgens De Ruijter ‘niks amoreels’ is gebeurd. In een eerder interview met Argos gaf De Ruijter ook al aan geen problemen te zien. Dat de schoonheidssalon van zijn zus promovendi begeleidde was volgens hem een ‘totaal irrelevant gegeven’, want de begeleiding was volgens De Ruijter gewoon in orde.

Ook zou zijn harde werk de universiteit tonnen hebben opgeleverd: ‘Maar daar heeft niemand het meer over’.

In de nasleep van de fraude kwam aan het licht dat De Ruijter een heuse promotiefabriek had opgetuigd. Onder zijn begeleiding werden er veel proefschriften van matige kwaliteit toch goedgekeurd.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.