Pam Wijnans: ‘Een burger met friet is ook lekker, als het maar vegan is’

Pam Wijnans: ‘Een burger met friet is ook lekker, als het maar vegan is’

Leven in lockdown betekent dat er weinig mag. Colleges en ontmoetingen zijn vooral online. Maar in beperking kan ook het meesterschap ontwaken. Dit is bij uitstek de tijd om iets nieuws te beginnen. Univers sprak met een aantal studenten die dat deden. Deze week Pam Wijnans, de oprichtster van een veganistische studentenvereniging.

Pam Wijnans, oprichtster studentenvereniging VSA Tilburg. Beeld: Jack Tummers

Diervrij eten wint aan populariteit, dat is zelfs Tilburg University opgevallen. De nieuwe cateraar in de mensa zal dan ook meer op planten gebaseerd eten presenteren. Maar wat we nog niet hadden in Tilburg: een vegan studentenvereniging, zoals in andere Nederlandse universiteitssteden. Een mooie missie voor psychologiestudente Pam Wijnans. Door de lockdown had ze toch tijd over, dus sinds dit jaar is er ook een Tilburgse VSA (Vegan Student Association).

“Naast mijn studie ben ik altijd heel actief geweest, ik heb allerlei vrijwilligerswerk gedaan. Ik heb ook studentenbaantjes gehad, maar lid worden van een studentenvereniging heeft me nooit per se gelegen. Tijdens de pandemie verloor ik mijn baantjes, ik hoefde niet meer naar college te gaan. Toen dacht ik: hoe kan ik me toch nog nuttig maken?

“Ik zie dat in Tilburg toch heel veel studenten bezig zijn met veganisme en het klimaat. Wat dat betreft is het best een progressieve stad. Omdat ik zelf veganist ben, ooit begonnen als vegetariër, zoals de meesten, vond ik het leuk dat daar een vereniging voor is. Wel dacht ik: hoezo zit er nog geen in Tilburg? Laat ik er maar een beginnen. Tilburg kan natuurlijk niet achterblijven, het is zo’n grote studentenstad. Nu zijn wij met onze VSA, de tiende in het land.”

Bescheiden begonnen

“Ik heb toen contact opgenomen met de VSA’s in andere steden en ze om tips gevraagd. Eerst ben ik stilletjes begonnen met administratieve dingetjes. Wat is de missie, welke commissies moeten er komen? Social media moest worden opgezet. En sinds 1 juni zijn we niet meer met 3 maar met 5 board members. Deze eerste maanden zijn nog vooral een proefperiode, daarna hebben we grote plannen.

“Ik ben een beetje bescheiden begonnen, qua ambitie. Ik had ook geen ervaring met het oprichten van een vereniging. Ik had als doel om 500 volgers op onze Instagram te krijgen. Dat is in een paar weken gelukt. Ik wilde 50 leden, dat is gelukt, we zitten al over de 100. Komend academisch jaar willen we wekelijks activiteiten hebben. Op die manier brengen we mensen bij elkaar.”

Ongezond mag ook

“Je hoeft geen vegan te zijn om lid te worden. Vleeseters en vegetariërs zijn ook welkom. We zijn geen Jehova’s, we hoeven niet iedereen te bekeren. We willen juist studenten die al bewust bezig zijn faciliteren en stimuleren om makkelijker vegan keuzes te maken.

“De kern van veganisme is om exploitatie van dieren te voorkomen. Wij willen met tips en educatie het veel makkelijker maken voor studenten om veganistisch te zijn. Zo houden we een vegan sushi workshop, daar hou ik zelf ook van. Mooi om te leren hoe je dat zelf maakt. Het gaat niet eens altijd om gezond eten. Ik vind het ook lekker om een ongezonde burger te eten met friet, als het maar vegan is.

‘Het gaat niet om feesten en zuipen, maar om algemene interesses in het leven’

“De VSA is vooral een lifestyle vereniging. Het gaat niet om feesten en zuipen, maar meer om algemene interesses in het leven. We houden natuurlijk wel feestjes, maar niet zoals bij Olof of Plato. We hebben al verschillende online evenementen gehad. Een pubquiz over de aarde en duurzaamheid, een online Seaspiracy viewing, een loterij met prijzen van lokale vegan friendly zaken.

“En ook een workshop how to argue veganism. Hoe vertel je het je familie? Want dat kan best wel lastig zijn. Als ik bij mijn oma op bezoek ga, zorg ik bijvoorbeeld dat ik zelf wat lekkers meeneem. Het kan voor anderen lastig zijn om te weten wat we nu wel of niet eten.”

Internationaal

“Onze vereniging is heel internationaal, er zijn best wel veel internationals. Je ziet wel dat het veganisme bij de verschillende nationaliteiten heel erg kan verschillen. In sommige landen is het nog minder gewoon, die studenten hebben dan ook meer vragen. Heel veel leden studeren net als ik psychologie, dat is toch opvallend.

“Een van onze doelstellingen is educatie. We willen graag samenwerken met sportverenigingen. Die zouden we bijvoorbeeld voorlichting kunnen geven over plantaardige eiwitten. Zo hadden we een paar weken geleden een cook-along. Iemand van onze vereniging liet samen met iemand van hardloopvereniging Parcival zien hoe zij een maaltijd maken. We zijn ondertussen ook met andere instanties in gesprek. Ook met de TOP-week. Verder zijn we bezig met posters en merchandise.”

Korting

“We hebben een commissie die contact legt met externe partijen, bijvoorbeeld restaurants. Met tien restaurants hebben we al afgesproken dat ze kortingen geven aan onze leden. We leggen ook contact met winkeltjes die vegan producten verkopen. Liefst willen we zoveel mogelijk samenwerkingen aangaan. Dat is win win. Wij kunnen onze leden zo ook bekendmaken met de vegan friendly winkels in Tilburg.

Met leden van de vereniging zwerfvuil rapen op de campus. Beeld: Jack Tummers

“Het was verrassend om te zien dat zoveel bedrijven en restaurants heel graag met ons meewerken en bijvoorbeeld kortingen aanbieden. Vooraf dacht ik dat dat heel veel moeite zou gaan kosten, maar dat viel erg mee. Dat is heel fijn. Ik weet nu ook hoeveel fondsen er zijn die geld beschikbaar hebben voor dit soort initiatieven.”

Hulp vragen

“Ik heb gemerkt dat je niet bang moet zijn om hulp te vragen. In het begin wilde ik alles zelf doen, ik ben best wel een perfectionist. Maar mensen zijn ook heel bereid je te helpen en het is belangrijk om die te betrekken bij je project. Als je een vereniging wil opzetten is het belangrijk om je heel bewust te zijn van je eigen prioriteiten. Alles lijkt leuk en interessant, maar besef dat je je motivatie en enthousiasme een hele tijd moet kunnen vasthouden.

“Mijn hele volwassen leven heb ik eigenlijk alles heel projectmatig gedaan. Komt er iets op mijn pad, dan ga ik ermee aan de slag. Een volgend project zou voor mij zijn in de gemeenteraad komen voor de Partij voor de Dieren.”

Na de lockdown

“Het eerste wat ik wil gaan doen als de beperkingen worden opgeheven is met een groep mensen een gigantische potluck houden. Iedereen neemt dan iets te eten mee. In het Spoorpark, of zo. De meeste afdelingen van de VSA zijn op die manier ook begonnen. Toen ik de afgelopen maanden de parken zo vol zag zitten, jeukte het wel, maar we houden ons aan de regels.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.