Wilko Elsinga: ‘Ik ben twintig kilo afgevallen door al dat wandelen’

Wilko Elsinga: ‘Ik ben twintig kilo afgevallen door al dat wandelen’

Leven in lockdown betekent dat er weinig mag. Colleges en ontmoetingen zijn vooral online. Maar in beperking kan ook het meesterschap ontwaken. Dit is bij uitstek de tijd om iets nieuws te beginnen. Univers sprak met een aantal mensen die dat deden. Deze week: oud-pedel Wilko Elsinga, hij maakte een wandelroute langs de street art in Tilburg,

Wilko Elsinga bij zijn favoriete street art in de Hoogvensestraat. Beeld: Jack Tummers

Twee jaar geleden ging Wilko Elsinga met pensioen. Jarenlang was hij pedel van Tilburg University en liep hij met staf voorop bij de parade van professoren bij officiële gelegenheden en promoties. Eindelijk meer tijd voor fietsen, golfen en vooral voor verre reizen, tot de pandemie roet in het eten wierp.

Gelukkig ontdekte hij iets nieuws, street art in Tilburg. Hij maakte er een route voor en gooide die online. En nu kan iedereen wandelen met de gewezen pedel. Je hoeft er niet eens een toga voor aan te trekken.

Dat hebben wij ook

“Het is eigenlijk begonnen met een andere pedel, een Facebookvriendin van mij uit Leuven. Zij plaatste veel foto’s van street art en daar reageerde ik op: dat hebben wij hier ook en dat ik haar een rondleiding kon geven. Daarop reageerde weer een pedel uit Rotterdam, die ook gepensioneerd is, dat hij daarvoor ook wel naar Tilburg wilde komen. Door de lockdown en de reisbeperkingen is daar nog niks van gekomen. Maar het bracht me wel op het idee om een route uit te werken.

“Ik heb routes leren maken op de site Afstandmeten door het fietsen. Ik had een fietsmaatje die niet zo’n ervaren fietser was, dus het moest in het begin niet te lang zijn. Daar ben ik toen fietsroutes voor uit gaan zetten. Eigenlijk is het heel eenvoudig, het is gewoon puntjes zetten. Dat heb ik ook hiervoor gedaan, ik kwam uit op een route van vijftien kilometer, met 32 kunstwerken. Dat is te behappen voor een wandelaar, of met de fiets. Inmiddels is de route bij Afstandmeten al meer dan tienduizend keer aangeklikt.”

Knopspelden op een oude kaart

“De street art, ik liep er eigenlijk gewoon tegenaan. De eerste die me opviel was op de Hoogvensestraat, de skyline van Tilburg, met Tilburg University in kleur. Ik dacht: die is mooi. Daarna zag ik er steeds meer. Ik ben toen eens gaan zoeken wat er verder nog te vinden was. Ik kwam wel wat informatie tegen, maar die was verre van compleet. Ik dacht: weet je wat, ik pak een oude kaart van Tilburg en met knopspelden heb ik eerst alle plekken afgezet. Zo kun je op detailniveau een route uitzetten.

“Toen ik de route klaar had, heb ik die op Facebook gedeeld. Ik kreeg daar heel veel positieve reacties op, maar ik kreeg ook vaak te horen: je bent die vergeten, en die. Een vriendin uit de wijk Theresia liet me bijvoorbeeld weten dat ik moest opletten, omdat er weer een nieuwe aankomt. Zo heb ik er later nog een aantal aan toegevoegd. Ik word nu ondertussen een beetje gezien als specialist in street art in Tilburg.”

Ook voor personeel

“Inmiddels is er al veel aandacht geweest voor de street art route op Tilburg.com en er was een filmpje voor Brabants Dagblad. Ik heb het ook opgestuurd naar de VVV en die hebben het opgenomen als must see activiteit. De personeelsvereniging van de universiteit heeft mijn route ook als activiteit aangeboden. Ik hoorde dat veertig mensen dat ondertussen gedaan hebben. Heel leuke reacties heb ik daarvan gehad. Zo kreeg ik van een hoogleraar te horen dat hij op plekken in Tilburg gekomen was waar hij nog nooit geweest was.

“Soms loop ik de route nog een keer na. Laatst nog met een wandelmaatje uit Utrecht. Of met mijn familie uit Delft. Het is ook echt een leuk familie-uitje. Ik heb zelf de route ondertussen zes keer gelopen. Elke keer valt je toch weer iets anders op. Zo zag ik laatst een raam waar altijd een kat zit met een bordje ‘niet aan het raam likken’.”

Geen bitterballen

“Ik ben het afgelopen jaar twintig kilo afgevallen door al dat wandelen. Maar dat komt ook wel doordat ik gezonder eet. Ik eet minder vlees en na de avondmaaltijd eet ik niets meer. Ik heb wat dat betreft ook wel een beetje geluk gehad met de lockdown en dat de horeca gesloten was. Na het fietsen of golf ga je daardoor meteen naar huis. Dus een biertje naderhand en ‘zullen we er een portie bitterballen bijnemen’, zat er niet meer in.”

Hoogvensestraat Tilburg (kunstenaar Paul Watty). Beeld: Jack Tummers

Rondje Pontje met Marianne Vos

“Na mijn pensionering hadden we eigenlijk willen reizen naar Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika. Zes weken Nieuw-Zeeland is nog gelukt, maar Zuid-Amerika zat er niet meer in. We konden nog wel op vakantie in Nederland. Drenthe, Zeeland, de Veluwe, Limburg.

“Op internet zijn daarvoor heel veel fietsroutes te vinden. Bijvoorbeeld bij de Nederlandse tourfietsunie. Maar toen ik daar keek, zag ik dat juist in Tilburg Oost, waar ik woon, nog een witte plek was. Dus ik heb ze gemaild dat ik genoeg fietsroutes heb die bij mij beginnen. Daar hadden ze wel interesse in, maar het moet wel bij horeca met parkeerruimte beginnen, er moeten foto’s bij en een beschrijving.

“Dus nu staan op fietssport.nl ook elf van mijn fietsrondjes. Ik laat ze nu beginnen bij café Zomerlust, dat is zo’n 600 meter bij mij vandaan. Zoals mijn favoriete route Rondje Pontje. Die loopt langs de woonplaats van Marianne Vos. Daar staat ook een kunstwerk voor haar op een rotonde: Wielerkoningin, die foto heb ik ook opgestuurd.”

Lockdown

“De lockdown was vooral erg voor mijn vrouw. Zij speelt in twee orkesten, die konden niks. Ze staan al anderhalf jaar droog als orkest. Ik had geluk, al mijn activiteiten konden nog. Wandelen en fietsen heb ik altijd kunnen blijven doen.

“Alleen golfen was even een probleem. Dat heb ik een paar maanden niet kunnen doen, omdat alle sportaccommodaties gesloten waren. Maar dat is daarna weer min of opengegaan, je mocht dan alleen nog met z’n tweeën golfen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.