Studenten kunnen weer gewoon naar college

Universiteiten openen hun deuren in het nieuwe collegejaar. Colleges op de campus worden weer de normaalste zaak van de wereld en er hoeft zelfs geen afstand meer te worden gehouden. Alleen hoorcolleges kunnen nog niet.

Beeld Pixabay / Alexandra Koch

Het studentenleven begint weer ergens op te lijken. Na anderhalf jaar achter een beeldscherm, kunnen studenten het komende studiejaar eindelijk weer collegezalen van binnen zien. Om de discussie aan te gaan met de docent, elkaar aan te tikken als het interessant wordt of gewoon een koffietje te drinken in de pauze. Universiteiten mogen de deuren weer openen en niemand hoeft meer afstand te houden.

Het kabinet voert per 30 augustus 2021 flinke versoepelingen door, toch gaat het hoger onderwijs nog niet helemaal vrijuit. Per ruimte geldt een maximale groepsgrootte van 75 studenten, wat betekent dat grote hoorcolleges nog niet fysiek kunnen doorgaan. Ook is het de bedoeling dat er bij verplaatsing een mondkapje wordt gedragen en komen er looproutes. Bovendien kan iedereen twee keer per week een gratis zelftest doen.

Universiteiten keken al langer uit naar versoepelingen. Tilburg University is “zeer verheugd” dat er wordt versoepeld en werkt aan concrete plannen voor het nieuwe collegejaar. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) noemt de ontwikkeling “een grote stap vooruit naar het oude normaal.”

Ook de landelijke studentenclubs zijn erover te spreken. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is opgelucht en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) spreekt over licht aan het einde van een donkere tunnel. Er is nog wel de hoop dat de maximale groepsgrootte snel vervalt. Zodat het weer écht wordt zoals vroeger.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.