Rector magnificus, decaan en blonde pedel in het campuscafé

Rector magnificus, decaan en blonde pedel in het campuscafé

Geflankeerd door twee pedellen dronk rector magnificus Wim van de Donk donderdag een biertje op het terras van het campuscafé. Heel gezellig, maar daar ging het niet om. Ze waren daar om hun eigen biertjes te presenteren. De kaart van café Esplanade is namelijk uitgebreid met drie eigen universiteitsbieren: de Rector Magnificus, de Pedel en de Decaan.

Astrid van Hemert, Wim van de Donk en Renata van Leeuwaarde tappen hun eigen biertjes. Beeld: Univers

Van de Donk en pedellen Renata van Leeuwaarde en Astrid van Hemert verzorgden persoonlijk de opening van de eerste flesjes van hun eigen bier. Vooraf verkneukelt Van de Donk zich al een beetje: “Ik sprak gisteren de rector van Leuven en heb al beloofd hem een kratje te sturen. Hij is natuurlijk stikjaloers.”

Stoutste dromen

Gelukkig blijkt de Rector Magnificus, een tripel met een alcoholpercentage van 8 procent, ook bij de man zelf in de smaak te vallen. “Dit is heel erg lekker. Ik kan het wel een beetje beoordelen, als ik bier drink, drink ik vooral speciaalbieren. En dit is heel speciaal en echt lekker.” Van de Donk is trots vereeuwigd te zijn in een biertje. “Mijn stoutste dromen zijn overtroffen. Naar de volgende bijeenkomst van Nederlandse rectoren neem ik zeker een kratje mee.”

De Tilburgse universiteitsbieren zijn in opdracht van de Bonheur Horeca Groep, de uitbater van het campuscafé, ontwikkeld door de Stadsbrouwerij Tilburg. “Nadat we vorig jaar het contract met de universiteit verlengd hadden, hebben we gewerkt aan een nieuw concept voor café Esplanade. Het leek ons gepast ook een eigen bier te ontwikkelen,” aldus Tim Wijdemans, directeur en mede-eigenaar van de Bonheur Groep.

De nieuwe universiteitsbieren. Decaan, low in alcohol, Rector Magnificus, een tripel en de Pedel is blond. Beeld: Univers

“We begonnen met een alcoholvrij bier, in aansluiting bij de visie van de universiteit. Daarbij wilden we ook verbinding maken met de omgeving van de universiteit. De Oude Warande, het Stadsbos. Daarom zijn alle bieren verrijkt met producten uit de omgeving. In het rectorsbier zit honing van een imker die zijn bijen hier in het bos laat vliegen. In de Decaan zit vlierbloesem uit het Stadsbos en de Pedel is verrijkt met moerasspirea.”

Uiteindelijk beviel de ontwikkeling van de Decaan, een alcoholarme IPA van 0,4%, zo goed dat er meteen twee biertjes voor Tilburg University bij zijn gekomen. Dat werden de Rector Magnificus, een tripel van 8%, en de blonde Pedel van 6,5%. Een pedel is overigens, voor wie dat nog niet wist, de functionaris met staf en in toga die academische plechtigheden, zoals promoties, in goede banen leidt.

‘Ik hoorde net iemand zeggen ‘de pedel is heel lekker’, dat is best raar’

Pedellen Renata van Leeuwaarde en Astrid van Hemert laten zich ondertussen het eigen biertje goed smaken. Ook zij zijn vereerd en verrast met het eigen bier, hoewel de verrassing wat minder groot is dan eigenlijk de bedoeling was. Van Leeuwaarde: “Ik was vandaag uitgenodigd en ze hadden niet verteld waarvoor. Maar toen ik hier van de week kwam eten, zag ik het bier al op de kaart staan. Toen dacht ik: nu snap ik het.”

“Het is toch mooi. Ik denk niet dat andere pedellen een eigen bier hebben. Veel mensen op de campus weten niet wat een pedel eigenlijk doet, op deze manier krijg je toch wat meer bekendheid. Dat is leuk. Al hoorde ik net wel iemand zeggen ‘de pedel is heel lekker’, dat is best raar.” Het bier zelf kan haar, niet zo’n bierdrinker, toch bekoren. “Het is een pittig biertje. Blond, heel toepasselijk, en het logo lijkt ook op ons beiden.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.