Medezeggenschap kritisch over besteding NPO-gelden

Studievertraging, stages die niet doorgingen, een sociaal leven dat nooit van de grond is gekomen. Studenten hebben klappen gehad door de coronacrisis. Tilburg University krijgt overheidsgeld om ze op weg te helpen. De medezeggenschap is kritisch: wordt het geld wel goed besteed?

Beeld: Shutterstock

De coronacrisis heeft er flink ingehakt bij studenten. Anderhalf jaar lang zaten ze vooral achter een laptop. Sociale vaardigheden ontwikkel je dan nauwelijks, je kan je eenzaam voelen, of depressief, en weinig gemotiveerd. Dus loop je wat makkelijker studievertraging op en blijf je steken in je bredere ontwikkeling.

Om achterstanden weg te werken, en studenten verder op weg te helpen, heeft de overheid het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) opgezet. Universiteiten krijgen een zak geld om de problemen aan te pakken waar hun studenten mee kampen. Het is aan universiteiten zelf om te bepalen hoe ze dat precies doen, net zoals eerder met de studievoorschotmiddelen.

Het plan

Er moest dus een plan komen, en dat ligt er bij het begin van dit academisch jaar. Tilburg University wil de in- en doorstroom van studenten op peil houden. Daarvoor wordt het bestaande PASS-programma (Program for Academic Study Success) verder uitgebreid, door bijvoorbeeld meer aandacht te besteden aan studiebegeleiding en arbeidsmarktoriëntatie.

Studievertraging moet ook ingehaald kunnen worden. Er worden meer onderwijs coördinatoren ingezet en studenten krijgen hulp bij het schrijven van een scriptie. Ook stageplekken spelen een prominente rol: studenten moeten werkervaring kunnen opdoen om zich voor te bereiden op de krappe arbeidsmarkt, vindt de universiteit.

Een ander aandachtspunt is het welzijn van studenten. Ook daar moet het PASS-programma een rol gaan spelen, door studenten meer bij de hand te nemen. Er wordt ook gedacht aan het geven van trainingen zoals Positief Perfectionisme en Suicidepreventie. Bovendien moeten er meer studentendecanen- en psychologen komen, om studenten op te vangen die kampen met psychische problemen.

Veel vragen

De medezeggenschap had veel vragen over de plannen, viel vanmorgen op tijdens de OOI-vergadering (Onderwijs, Onderzoek en Impact). Wat erin doorklonk was dit: wordt het geld wel goed besteed? Niet vreemd, als je bedenkt dat het daar bij de studievoorschotmiddelen misging. Er waren plannen, maar ze kregen bij herhaling geen goedkeuring. En achteraf was moeilijk te achterhalen waar het geld nou precies aan was besteed.

Charlotte Grimberg van Fractie Front vroeg zich af of meer stage coördinatoren ook zorgen voor meer stagekansen. En de capaciteit van de studentenbalie wordt als onderdeel van de plannen tijdelijk uitgebreid, maar wat betekent dat eigenlijk? Is de balie langer geopend, komt er meer personeel, en zou dat niet structureel moeten? Jochem Klaassen van Fractie SAM wees erop dat de oplossingen misschien niet op tijd komen voor alle studenten.

De meeste vragen kwamen van Renee de Reuver van fractie Onafhankelijken. Hebben studenten eigenlijk wel zoveel studievertraging opgelopen, het ging toch juist onverwacht goed? En zitten studenten wel te wachten op een extra stagemogelijkheid? Vaak hebben ze al lang andere plannen gemaakt. Ook zij is sceptisch over het aanstellen van meer coördinatoren.

Bovendien wordt er ingezet op meer online lesmogelijkheden, zeker voor premaster studenten, maar juist die groep heeft volgens De Reuver direct contact met de docent nodig. Om zich een academische houding en werkwijze eigen te maken. En wat te denken van docenten? Ook zij hebben het zwaar te verduren gehad, maar goedbedoelde maatregelen laten de werkdruk al snel verder lopen.

Tekentafel

En zo was er meer. Het gaat erom spannen tijdens de extra universiteitsraad aanstaande maandag, wanneer de raad om instemming wordt gevraagd. Kan het college de twijfels dan voldoende wegnemen, of wordt ze teruggestuurd naar de tekentafel?

Rector Wim van de Donk vroeg alvast om vertrouwen. Hij begrijpt dat er veel vragen zijn, maar belooft open te blijven staan voor signalen dat het anders moet. Want inderdaad, het geld moet goed worden besteed.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.