Universiteit wil versneld 500 studentenwoningen erbij

Vijfhonderd studentenwoningen, zoveel moeten er bij de start van het volgende collegejaar versneld zijn opgeleverd. Dat is de inzet van Tilburg University om de wooncrisis onder studenten het hoofd te bieden. Het is de vraag of het genoeg is.

Beeld: Univers

De realiteit haalt de universiteit in. Vorig jaar november sloten de Tilburgse onderwijsinstellingen en de gemeente nog een convenant. In vijf jaar tijd moesten er 1.900 studentenwoningen bijkomen. Amper een jaar later blijkt die ambitie achterhaald. “Het gaat niet snel genoeg,” zegt directeur Facility Services Paul Hoeijmans tijdens het overleg van de commissie financiën en infrastructuur (cfi) van gisteren.

Geen vaste verblijfplaats

Het collegejaar is vol van start gegaan, na de versoepelingen van de coronamaatregelen stroomt de campus weer vol. Maar er was halverwege september nog een groep van minstens 117 studenten die geen vaste verblijfplaats had. De meesten zijn tijdelijk ergens ondergebracht (zie kader onderaan). De universiteit ziet het liefst dat de 1.900 extra studentenwoningen er zo snel mogelijk staan. “Anders blijven we het probleem ieder jaar voor ons uitschuiven,” zegt Hoeijmans.

Om de wooncrisis het hoofd te bieden, wil de universiteit bij de start van het volgende collegejaar, in september 2022, het aantal studentenkamers versneld met vijfhonderd uitgebreid zien. De universiteit is bereid daarin te investeren, zegt Hoeijmans, om het sneller voor elkaar te krijgen, en om de huurprijzen betaalbaar te houden.

Betaalbaar wonen

Wat gaan die kamers kosten, wil Noortje Zegers van studentenfractie SAM weten. Er zijn de laatste jaren veel relatief dure studio’s opgeleverd. Studenten willen ook betaalbaar kunnen wonen. Dat is ook zeker de bedoeling, zegt vicevoorzitter van het College van Bestuur Paulina Snijders. Het gaat om “betaalbare huisvesting. Dan kom je uit op gezamenlijke eenheden en de inzet van woningcorporaties.” Hoeijmans schat dat de gemiddelde huurprijs zo’n 400 a 435 euro per maand wordt.

Als de universiteit blijft groeien, is het zelfs de vraag of de 1.900 beoogde studentenwoningen genoeg zijn. Dan zal er mogelijk nog meer gebouwd moeten worden. Maar woningnood, daar hebben bijvoorbeeld ook starters mee te maken. Geert-Jan Peters van medewerkersfractie Onafhankelijken vraagt zich af of de balans niet zoek dreigt te raken, als er zoveel studentenwoningen bijkomen. Volgens Snijders valt dat wel mee. “Soms kan je ook dingen realiseren voor studenten die niet geschikt zijn voor starters.”

Tijdelijke opvang

Studenten die geen kamer vinden, kunnen zich melden bij de universiteit. Die probeert ze onder te brengen, in Hostel Roots of bij de Beekse Bergen. Het is wel echt tijdelijk, blijkt uit de presentatie van directeur Academic Services Hilde Baert tijdens het cfi-overleg. Hostel Roots is beschikbaar tot medio oktober. De Beekse Bergen tot eind oktober en mogelijk langer, maar de kamers daar hebben geen verwarming. Er moet eerst iets worden geregeld voor de koude maanden.

Ook Landhoeve de Nieuwe Erf in Diessen is inmiddels een opvanglocatie. “Studenten kunnen er met tweeën op een kamer verblijven, sowieso tot eind december,” zegt Baert. Mogelijk volgt er daarna een verlenging. Doorstromende studenten zonder kamer zijn hiervoor benaderd. Als er nog plek over is, komen eerstejaars ervoor in aanmerking.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.