Convenant Studentenhuisvesting: 600 nieuwe studentenwoningen in Tilburg

Convenant Studentenhuisvesting: 600 nieuwe studentenwoningen in Tilburg

Het is een bekend probleem: studenten in Tilburg kunnen maar moeilijk een kamer vinden. Door een samenwerking aan te gaan met onder andere de gemeente Tilburg en woningcorporaties, hoopt Tilburg University die schaarste verder aan te pakken.  

The Rumour. Beeld Magis Vastgoed / © Twycer

Er zijn de afgelopen jaren al flink wat studentenwoningen bijgekomen in Tilburg. In Talent Square, de CobbenCampus en The Rumour werden luxe appartementen gerealiseerd. Het Prisma-gebouw werd omgebouwd tot een tijdelijk wooncomplex ‘on campus’ en het CDA riep Tilburgers op om een student in huis te nemen. Ondanks al deze initiatieven blijft het kamertekort een probleem voor zowel internationals als Nederlandse studenten.

Werken aan een convenant

Tilburg University was dit najaar dan ook onaangenaam verrast door een verbod van de gemeente om eengezinswoningen te verbouwen tot kamerwoningen. “Wij waren hiervan niet op de hoogte,” vertelde woordvoerder Tineke Bennema aan Univers. De universiteit was “nog volop in gesprek” met de gemeente over “betere woonruimte voor studenten”. Ook werd er gewerkt aan een gezamenlijk convenant, aldus Bennema.

Dat ‘Convenant Studentenhuisvesting Tilburg 2020-2025’, is nu realiteit. Samen met de gemeente Tilburg, WonenBreburg, TBV Wonen, Fontys, Avans, en Studentenraad Tilburg zijn er afspraken gemaakt die de schaarste op de woningmarkt voor studenten moeten tegengaan.

Vice-voorzitter Paulina Snijders ondertekende het convenant namens Tilburg University en is blij met de afspraken. “Studentenhuisvesting is niet alleen een sociale opgave maar ook een economische. Aantrekken en behoud van talent is ook voor de stad van belang,” aldus Snijders.

Onzelfstandig en goedkoper

De afgelopen jaren zijn er in Tilburg vooral complexen met zelfstandige wooneenheden in een hoge prijsklasse gerealiseerd, zoals de eerdergenoemde CobbenCampus en The Rumour. Ook in het voormalig datacenter van Interpolis aan de Verbernelaan en aan het Reitseplein zijn er momenteel vergelijkbare luxe studentenwoningen in voorbereiding.

Om tegemoet te komen aan studenten met een kleine beurs wordt er volgens Brabants Dagblad daarom nu ingezet op ‘grootschalige wooncomplexen met onzelfstandige studentenwoningen in een lager huursegment’. In totaal gaat het om 600 betaalbare wooneenheden, waarvan WonenBreburg er 380 voor haar rekening neemt.

“Wij denken dan aan grotere complexen met daarin kleinschalige wooneenheden voor vier a vijf personen”, aldus directeur-bestuurder Caroline Timmermans in het BD. Waar die nieuwe woningen moeten komen en wie de resterende 220 woningen gaat bouwen is nog onbekend.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.