Smelthoofd van Tilburgse onderzoeker goedgekeurd als nieuwe emoji

Smelthoofd van Tilburgse onderzoeker goedgekeurd als nieuwe emoji

Is het buiten veel te heet, of ben je in verlegenheid gebracht? Dan is de smelthoofd emoji (melting face) misschien net iets voor jou. De Tilburgse visuele taal deskundige Neil Cohn is een van de bedenkers van deze nieuwe emoji die vorige maand officiële goedkeuring kreeg van het Unicode Consortium.

Het Unicode Consortium is de officiële instantie die zorgt voor de standaardisering van de codes voor digitale tekst, onder meer letters en emoji’s. Zodat op alle platforms een smiley ook een smiley is en bijvoorbeeld een aubergine bij een ander ook weergegeven wordt als een aubergine. Het consortium keurde in september 37 nieuwe emoji’s goed. Behalve het smelthoofd werd overigens ook een andere emoji van Cohn toegelaten: de stippellijnkop (dotted line face), bijvoorbeeld te gebruiken als je je niet gezien of gehoord voelt, of het liefste zou willen verdwijnen.

In het dagelijkse Tilburgse onderzoeksleven houdt Cohn zich bezig met visuele taal. Zo ziet hij in striptekeningen alle elementen die een taal moet hebben, zoals een woordenschat en grammatica. Een publicatie op dat gebied, over emotionele uitdrukkingen in manga-strips, werd ook de aanleiding voor Cohns uitstapje in emojiland.

Onderzoeker Neil Cohn bij de kunstwerken op zijn kamer. Foto: Dolph Cantrijn

Volgens een artikel in de New York Times trok die publicatie de aandacht van Jennifer Daniel, voorzitter van het emoji-comité van het Unicode Consortium en creative director bij Google. Uit het daaropvolgende contact ontstond een samenwerking die leidde tot de ontwikkeling van de nieuwe emoji’s.

Cohns smelthoofd en stippellijnkop zullen, net als andere pas aangenomen nieuwe emoji’s als discobol, zwangere man en lipbijten, waarschijnlijk eind dit, of begin volgend jaar voor het grote publiek beschikbaar komen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.