Tilburgers de straat op tegen falend woonbeleid

De woningnood is hoog in Nederland. Een huis huren of kopen is voor velen onbetaalbaar geworden. Daarom is er aanstaande zaterdag ook in Tilburg een protest tegen het huidige woonbeleid.

Beeld: Jack Tummers

Nadat er al verschillende woonprotesten in het land zijn geweest, is er zaterdag 30 oktober om 14.00 uur ook een protest in Tilburg. Want niet alleen de Randstad, maar ook Tilburg wordt hard getroffen door de wooncrisis. Wat de precieze locatie gaat zijn is nog niet bekend.

Het protest wordt georganiseerd door een groep studenten, werkenden en andere Tilburgse gedupeerden van het woonbeleid. Samen richtten zij Woningnood Tilburg op.

Woningnood Tilburg vindt dat huizen niet als koopwaar maar als huisvesting moeten worden gezien. Zo streven zij naar betere woonomstandigheden, meer begeleiding voor mensen zonder huis en het stoppen van ongegronde huisuitzettingen.

Wooncrisis

Naar verwachting heeft Tilburg in 2030 een tekort van 7.031 woningen. Mocht je dan uiteindelijk toch een kamer of woning hebben gevonden, is de kans groot dat je nog wordt opgelicht ook. Tilburgse huurbemiddelaars staan er namelijk om bekend zich niet aan de regels te houden door het vragen van onterechte contractkosten.

Ook beleggers die huizen opkopen zijn een oorzaak van de wooncrisis. Gemeente Tilburg laat in een artikel van NOS weten dat het college aan de gemeenteraad voorstelt om over te gaan tot een zelfbewoningsplicht voor een woning tot de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)-grens. Op die manier wil de gemeente de betaalbare koopwoningvoorraad beschikbaar houden voor hun eigen inwoners.

Politiegeweld

Bij het woonprotest in Rotterdam liep het 17 oktober flink uit de hand. Verschillende demonstranten werden gearresteerd en er was veel geweld vanuit de politie. Woningnood Tilburg laat weten dit af te keuren en roept op tot het niet inzetten van ME-agenten bij het protest in Tilburg en het vrijlaten van de gearresteerde demonstranten.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.