Open science beurzen naar drie Tilburgse wetenschappers

Open science beurzen naar drie Tilburgse wetenschappers

Zesentwintig wetenschappers hebben van onderzoeksfinancier NWO bedragen tot 50 duizend euro gekregen om onderzoeksdata vrij toegankelijk en goed doorzoekbaar te maken. Drie wetenschappers van Tilburg University krijgen een beurs.

Steeds meer wetenschappelijke artikelen zijn voor iedereen gratis te lezen (open access), maar hoe zit het met de onderliggende data? Open science is het ideaal dat ook wetenschappelijke data goed toegankelijk worden.

Dat heeft verschillende voordelen. Het scheelt bijvoorbeeld dubbel werk. Onderzoekers kunnen de data hergebruiken of combineren met andere data om tot nieuwe inzichten te komen. Maar het wordt ook eenvoudiger om artikelen op onjuistheden te controleren.

Weg banen

Het delen van data is makkelijker gezegd dan gedaan. NWO heeft nu projecten gefinancierd die de weg moeten banen. De wetenschappers werken bijvoorbeeld aan goede datavisualisatie in gratis toegankelijke software of aan het delen van kennis binnen een specifiek vakgebied.

Drie Tilburgse wetenschappers krijgen de beurs. Bennett Kleinberg van Methodology and Statistics gaat een app ontwikkelen, waarmee gebruikers Engelse en Nederlandse teksten op schaal kunnen anonimiseren met behoud van volledige controle over de data.

Willem Sleegers van Social Psychology krijgt de beurs voor tidystats, een referentiemanager voor statistiek. Daarmee kunnen rapportages van statistische resultaten verbeterd worden.

De derde beurs gaat naar Jelte Wicherts van Methodology and Statistics. Hij ontwikkelt de tool Automatic Detection of Identifiers in Open Data (ADIODA), waarmee onderzoekers informatie in datasets kunnen identificeren die (onbedoeld) kunnen worden gebruikt om individuen te identificeren.

Escape room

Een ander project is bedoeld om wetenschappers over de streep te trekken door ze in een escape room “spelenderwijs kennis te laten maken met verschillende aspecten van open science”.

In deze eerste ronde van het Open Science Fund was in totaal een miljoen euro beschikbaar.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.