Regelloze ruimte: jongeren buigen zich over maatschappelijke problemen

Regelloze ruimte: jongeren buigen zich over maatschappelijke problemen

De Gemeente Tilburg zet verschillende ‘regelloze ruimtes’ op in de stad. Naast de eerste regelloze ruimte ‘De Nachtzuster’, opent binnenkort ook de tweede ruimte in samenwerking met Schouwburg Concertzaal Tilburg en T*agency. Gericht op jongvolwassenen die met hun kennis en creativiteit impact willen maken. 

Tyrone Tjon-a-loi. Beeld: Seye Cadmus

De ruimte moet jongvolwassenen de kans gaan geven om hun creativiteit en nieuwsgierigheid in te zetten op maatschappelijk niveau. T*agency is het jongvolwassenen-platform van Schouwburg Concertzaal Tilburg. Zij willen een community creëren van mensen die met creatieve of sociaal-maatschappelijke thema’s bezig zijn. De regelloze ruimte wordt een plek om naartoe te gaan maar ook om ondersteuning te krijgen. 

Initiatiefnemer Tyrone Tjon-a-loi vertelt over de ruimte. “We zetten de regelloosheid in op het stukje gedachtegoed, mening en visie. Daar zitten hier geen grenzen aan, in deze ruimte heb je de vrijheid om daarmee aan de slag te gaan.” 

Future proof

De kern van deze ruimte zit vooral in het future proof maken van Tilburg. Zo zal de ruimte om de zoveel weken afwisselen tussen verschillende belangrijke thema’s. Van klimaat tot gelijkheid en meer. En het belangrijkste volgens Tjon-a-loi? De jongvolwassenen staan centraal. “Het is belangrijk dat die groep ook als volwassenen behandeld worden en niet als jongeren die een leuk ideetje hebben. Ik wil hen benaderen als serieuze jonge professionals.”

Volgens Tjon-a-loi houden namelijk vooral jonge mensen zich bezig met maatschappelijke thema’s, want het gaat over hun toekomst. “Ze lopen tegen dilemma’s aan en willen op zoek naar antwoorden en impact creëren. Het stomme is dat de gemeente ook met bijna al die thema’s bezig is, maar op de een of andere manier weten ze elkaar nooit te vinden.”

Via de regelloze ruimte, die de naam ‘METRO’ krijgt, hoopt Tjon-a-loi dan ook dat er contact tussen de gemeente en de jongvolwassenen ontstaat. 

Brainstormsessies

In de ruimte is het de bedoeling dat jongvolwassenen in gesprek gaan met andere belangenorganisaties en de politiek over maatschappelijke thema’s. Dit kan van brainstormsessies gaan tot het bijwonen van een yogasessie. 

Het is een plek waar mensen kunnen werken en hun kennis kunnen delen. Tjon-a-loi vindt het belangrijk dat er ruimte is om te experimenteren maar ook om fouten te maken. “Vanuit de creatieve sector zie ik vaak interessante oplossingen naar voren komen, maar het duurt altijd heel lang voordat het in de politiek geaccepteerd wordt en er iets mee gedaan wordt.”

Volgens Tjon-a-loi is het veel interessanter om te focussen op de lokale politiek. “De kans om impact te creëren is dan veel groter. Ik zie Tilburg als een grote speeltuin waar je nog alles kan doen en creëren. Een leeg canvas, met daarachter een gemeente die voor veel open staat.”

Dat jongvolwassenen de doelgroep van de ruimte zijn, wil niet zeggen dat volwassenen niet welkom zijn. Het is juist belangrijk dat bijvoorbeeld bepaalde politici en ambtenaren langskomen om met de jongeren te praten. Tjon-a-loi: “Die komen hier dan om informatie op te halen en niet om met informatie te strooien.”

De regelloze ruimte in de Schouwburg start 15 november met een pilotfase, en opent officieel begin januari.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.