Een laatste masterclass van Jan Blommaert

De documentaire ‘Woord X Macht X Strijd’ gaat dinsdag 16 november in première via een livestream. Een film waarin Jan Blommaert in de laatste maanden van zijn leven wordt gevolgd en nog één keer zijn deskundigheid deelt.

Jan Blommaert in zijn woning in Antwerpen. Beeld: Mariska van Schijndel

Jan Blommaert was hoogleraar taal, cultuur en globalisering aan Tilburg University. Eerder dit jaar overleed hij. De documentaire is gemaakt door zijn voormalig student en collega Ico Maly en filmmaker Pieter de Vos. Het is een masterclass over taal en ongelijkheid, tegen de achtergrond van het leven en werk van Blommaert.

Taal en onderwijs stonden bij Blommaert centraal, als basis van de samenleving maar ook als wapen om onrecht aan de kaak te stellen en te ontmantelen. ‘Als je niet nadenkt over materiële middelen en hoe die ongelijk verdeeld zijn in je samenleving, dan heb je de essentie gemist.’ Aldus Blommaert.

Vorig jaar november interviewde Univers Blommaert nog naar aanleiding van zijn opiniestuk, ‘Wat was er echt belangrijk in mijn academisch leven?’. In het interview blikt Blommaert terug. ‘‘Ik weet dat ik veel gedaan heb. Wat niet voltooid is, is nou eenmaal onvoltooid. Ik heb ook – als ik dat over mezelf mag zeggen – een heel klein ego. Ik heb niet het gevoel dat ik absoluut iets achter moet laten.’’

De documentaire ‘Woord X Macht X Strijd’ is op 16 november om 20.00 live te volgen en wordt ondertiteld in het Engels.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.