Doodslaan lukt vaak niet, want muggen kunnen surfen

Muggen waren al berucht om hun ergerniswekkende zoemen als je net eens lekker wil slapen, de irriterende muggenbulten die ze achter kunnen laten en natuurlijk de verspreiding van malaria. En nu blijkt uit onderzoek van de Wageningse biomechanicus Antoine Cribellier dat het primaire verdedigingswapen van de mens, doodslaan, ook nog eens heel ineffectief is.

Beeld: Franco Patrizia / Pixabay

In zijn, aan Wageningen University met een cum laude beloonde, proefschrift laat Cribellier onder meer zien dat menselijke pogingen tot doodslag voor muggen eerder een pretje, dan een ongemak zijn. Ze gebruiken de luchtdruk die dat opwekt juist om lekker naar veiligheid te surfen. Hoe harder je slaat, hoe harder ze gaan.

“Als je een mug slaat, help je haar dus om weg te komen”, legt Cribellier aan het Wageningse universiteitsblad Resource uit. “En dat is niet eens erg verrassend. In een vliegenmepper zitten niet voor niks gaatjes. Dat is om de luchtstroom zo klein mogelijk te maken.”

Goed om te weten, maar in de praktijk kunnen we er nog weinig mee, erkent hij. “Het is moeilijk om iets te bedenken wat gebruik maakt van de luchtstroom. Maar de kennis dat die luchtstroom zo’n belangrijke rol speelt bij het ontsnappen, is al winst.”

Overigens is die gat-in-de-lucht-conclusie een bijvangst in het onderzoek van Cribellier, dat vooral gericht was op bestaande muggenvallen – waarbij muggen gelokt worden met een soort nepmens – en het effectiever maken daarvan. Dat laatste is prima gelukt, laat hij weten.

Zijn verbeterde muggenval, M-tego, lijkt door de verspreiding van warmte en vocht nog meer op een menselijk slachtoffer dan oudere modellen. “Zelfs zonder toegevoegde warmte en vocht werden al bijna drie keer meer muggen gevangen. En met die aanvullende signalen ruim vier tot bijna vijf keer zoveel als met de oude val. Uit videobeelden blijkt dat de muggen meer naar de rand van de val worden gelokt en er langer verblijven. De val is kennelijk attractiever en dus effectiever.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.