E. du Perronprijs in een nieuw jasje

De E. du Perronprijs wordt dit jaar in een nieuw jasje gestoken. De winnaar wordt tweejaarlijks uitgeroepen. Daarnaast wordt het prijzengeld verviervoudigd. Hoogleraar Odile Heynders hoopt bovendien op een groeiende betrokkenheid van jongeren bij de prijs: “Juist omdat de E. du Perronprijs gaat over multiculturele kwesties, willen we jongeren uit de regio aanspreken”.

Bron: Pexels.com

De prijsuitreiking vindt dit jaar plaats op de campus van Tilburg University tijdens Night University. Bezoekers kunnen tijdens dit evenement lezingen, workshops en culturele optredens bijwonen. Hierdoor hopen de gemeente Tilburg en de universiteit op een groeiende betrokkenheid van jongeren bij de prijs. “Juist omdat de E. du Perronprijs gaat over multiculturele kwesties, willen we jongeren uit de regio aanspreken”, stelt Odile Heynders, hoogleraar Comparative Literature aan Tilburg University.

In 1986 werd de E. du Perronprijs voor het eerst uitgereikt. Met de prijs wordt het werk van een schrijver geprezen die een verbintenis legt tussen verschillende bevolkingsgroepen in Nederland. “De prijs bekroont de manier waarop schrijvers het debat over multiculturele kwesties beschrijven en beïnvloeden”, zo stelt Heynders.

Intentieverklaring

Burgemeester Theo Weterings en vice voorzitter van het College van Bestuur van Tilburg University, Paulina Snijders, ondertekenden op 15 februari een intentieverklaring met betrekking tot de vernieuwde E. du Perronprijs. De gemeente en de universiteit verhogen gezamenlijk het prijzengeld van 2.500 naar 10.000 euro. 

Volgens Heynders is dit een belangrijke ontwikkeling: “De regering heeft in de coronapandemie niet veel geld aan de cultuursector uitgegeven. Gelukkig zijn er andere partijen die hier wel bewust in willen investeren. Zonder cultuur leven we namelijk in een hele karige samenleving”.

Door de prijs daarnaast niet meer jaarlijks maar tweejaarlijks uit te reiken, heeft de organisatie meer tijd en ruimte om de gewenste kwaliteit en ambities te waarborgen.

Cultuurpas

Dit is een eerste stap in een reeks culturele doelstellingen tussen de gemeente Tilburg en Tilburg University. De gemeente onderzoekt bijvoorbeeld ook nog de mogelijkheid om een cultuurpas te introduceren. Met zo’n pas kunnen medewerkers en studenten van de universiteit Tilburgse culturele evenementen met korting bezoeken. 

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.