Hoe gaat het nu met Beatrix? ‘Ik ben iemand die oog heeft voor de underdog’

Hoe gaat het nu met Beatrix? ‘Ik ben iemand die oog heeft voor de underdog’

Je hebt je diploma op zak, wat ga je er nu mee doen? Dat vroegen we eind 2020 aan vier pas afgestudeerde studenten van Tilburg University. Nu, bijna anderhalf jaar later, spreken we ze opnieuw. Hoe verlopen hun eerste stappen op de arbeidsmarkt? En wat is er tot nu toe terechtgekomen van hun wensen en ambities? Deze week: voormalig rechtenstudent Beatrix Darantinao begint aan haar derde serieuze baan na het behalen van haar bul.

Beatrix Darantinao

Het is alweer een tijdje geleden dat wij elkaar spraken, hoe gaat het met je?

“Met mij gaat het goed, dank je, maar er is ook alweer het een en ander veranderd in mijn leven. Destijds werkte ik nog als zittingsgriffier bij de Rechtbank Rotterdam, kort daarna kreeg ik de mogelijkheid om te werken als jurist binnen de gemeente Rotterdam. Bij de afdeling bezwaar. Ik heb meteen volmondig ja gezegd, omdat die bezwaarzaken heel actueel zijn vanwege de coronacrisis.

“Het gaat om zaken waarin een ondernemer of particulier bezwaar heeft gemaakt tegen een besluit van de gemeente om bijvoorbeeld de TOZO- of TONK-uitkering (regelingen voor ondernemers of particulieren die door de coronacrisis in financiële problemen kwamen, red.) stop te zetten of terug te vorderen. Het is aan mij om te kijken of dat besluit rechtvaardig was of niet.”

Waarom besloot je om van baan te veranderen?

“Mijn werk als zittingsgriffier was ook heel interessant, maar ik wil mensen helpen. In deze moeilijke tijden wil ik mijn steentje bijdragen. Dat kan in deze functie.

“Bij het beoordelen van de bezwaarschriften die ik onder ogen krijg probeer ik altijd de menselijke maat toe te passen. Ik wil zoveel mogelijk helpen. Tegelijkertijd ben ik wel wat minder lief als daar misbruik van wordt gemaakt.”

Kun je daar een voorbeeld van geven?

“Soms besluit de gemeente dat een ondernemer eigenlijk recht heeft op een lagere TOZO-uitkering dan eerder was toegewezen. Zo’n ondernemer zegt dan: ‘Waarom ben ik gekort? Ik heb nul inkomsten.’ Als er stukken zijn waaruit blijkt dat zijn inkomsten inderdaad nihil zijn, dan kan ik zeggen: ‘Dat eerste besluit trekken wij in. U heeft inderdaad recht op meer uitkering.’ Zo iemand is heel erg opgelucht en ik ben blij dat ik daaraan heb kunnen bijdragen.

“Aan de andere kant komt het wel eens voor dat iemand misbruik wil maken van de regelingen. Dan kan ik in onze systemen zien dat die persoon nog een andere bron van inkomsten heeft. Dan ben ik wel minder lief en coulant. Het is een gezonde balans zoeken.”

Is dit een plek waar je de komende jaren wil blijven?

“Het is een hele leuke functie, maar er kwam heel recent een nieuwe kans voorbij binnen de gemeente Rotterdam en die heb ik aangegrepen. Ik ga aan de slag in het team ‘proces en advies’ binnen de afdeling Juridische diensten. Dat team vertegenwoordigt onder meer het college Burgemeester en Wethouders (B&W) in beroepszaken.

“Een burger kan, zoals ik eerder vertelde, bijvoorbeeld bezwaar maken wanneer de gemeente besluit om een uitkering niet toe te kennen. Wanneer de gemeente dat bezwaar afwijst kan de burger als volgende stap in beroep gaan, zo’n zaak komt vervolgens op onze afdeling terecht. Het is dan aan ons om die zaak te verdedigen namens de gemeente. Dat zijn bestuursrechtelijke procedures die lopen bij de rechtbank en daar heb ik ook affiniteit mee.”

Dan sta je dus niet aan de zijde van de burger, maar aan die van de overheid?

“Ja dat klopt, maar ik ben ook iemand die oog heeft voor de underdog. Ik wil dingen begrijpen vanuit de kant van de burger, dus mocht het zijn dat ik iets niet rechtvaardig vind, dan laat ik dat denk ik wel weten. In alles wat ik doe probeer ik een goed hart te hebben.

“En in het kader van mijn eigen ontwikkeling binnen het bestuursrecht, vind ik dit ook gewoon een leuk avontuur. Ik denk dat het goed is om ervaring te hebben van beide kanten.”

Vind je het spannend om van baan te wisselen?

“Wel spannend om naar een andere functie te gaan, maar ik ben vooral heel nieuwsgierig en enthousiast. Soms is het ook gewoon een kwestie van niet te veel denken. Een paar keer erover nadenken is goed, maar op een gegeven moment moet je het gewoon doen.”

En als je verder de toekomst inkijkt, heb je dan een groter doel waar je naartoe werkt?

“Ja eigenlijk wel. Ik heb altijd gezegd dat ik mensen wil helpen en dienstbaar wil zijn. Voor nu is dat binnen het kader van mijn werk en privé, maar ooit wil ik dat op een grotere schaal doen. Je ziet om je heen dat technologie zich in rap tempo ontwikkelt, maar tegelijkertijd zijn er 700 miljoen mensen die in extreme armoede leven. Daar heb ik als persoon veel moeite mee en daar wil ik mijn ogen niet voor sluiten.”

Je bent straks bijna twee jaar aan het werk, mis je het studentenleven nog?

“Ja! Sterker nog, toen ik net was afgestudeerd dacht ik: ‘Wat moet ik nou met mijn vrije tijd gaan doen?’ Ik studeerde dertien jaar en opeens had ik bereikt waar ik al die tijd naartoe werkte. Toen ging ik maar boeken bestellen en op YouTube cursussen bekijken. Dan zat ik er letterlijk met een schrift naast om aantekeningen te maken, haha. Ik ben wel een soort nerd geloof ik. Ik houd ervan om te leren.

“In mijn vrije tijd kijk ik weinig tot geen tv. Ik probeer zoveel mogelijk nuttige dingen te doen, omdat ik weet dat de tijd zo kort is. Ik houd er niet van als ik ’s avonds in bed lig en denk: ‘Wat heb ik vandaag überhaupt gedaan?’ Met dat soort gedachten kan ik mezelf ook weleens kwellen. Dus ik probeer het in balans te houden. Uiteindelijk ben ik natuurlijk ook gewoon een jonge vrouw van 26 die leuke dingen wil doen met mijn ouders en vrienden.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.