Deze drie evenementen wil je deze maand niet missen

Er gebeurt meer op de Tilburgse campus dan je kan bijhouden. Wat wil je niet missen, waar moet je bij zijn? Univers heeft iedere maand drie tips voor je. Met deze keer: de strafrechtelijke aansprakelijkheid van staatshoofden, altruïsme en geleerde lessen uit de coronapandemie.

Beeld: Katie Godowski / Pexels

1. Het recht in oorlogstijd

De oorlog in Oekraïne houdt de wereld in zijn greep. Grote groepen mensen zijn op de vlucht, steden worden gebombardeerd en Poetin dreigt met kernwapens. Wetenschappers van de rechtenfaculteit buigen zich over de Russische aanval. Geldt momenteel alleen het recht van de sterkste, of speelt de strafrechtelijke aansprakelijkheid van een staatshoofd ook een rol, en hoe zit het bijvoorbeeld met het migratierecht?

Sprekers: Ville Kari, Conny Rijken en Elies van Sliedregt

Donderdag 3 maart, 16.00u in gebouw Dante (DZ-1)

2. Een helpende hand

Veel studenten doen aan vrijwilligerswerk. Ze helpen stadsbewoners met juridische problemen, gaan wandelen met ouderen, vliegen naar de andere kant van de wereld om les te geven. Maar wat is altruïsme eigenlijk, en wat leren de filosofie, psychologie en managementstudies ons erover? Hoe verhoudt het helpen van een ander zich tot het krijgen van een goed gevoel?

Sprekers: Hans van Dijk, Philine van Overbeeke, Willem van der Deijl-Kloeg en Willem Sleegers

Donderdag 17 maart, 15.30u in de Black Box

3. Twee jaar corona

Het is niet niks. Twee jaar lang stond het leven zoals we dat kenden stil door de coronapandemie. Scholen gingen dicht, zolderkamers werden ingericht als thuiswerkplek en naar de kroeg ging je alleen in de vroege avond, als het weer even mocht. Eenzaamheid lag op de loer en door het weinige bewegen kwam ook de lichamelijke gezondheid van Nederlanders in gevaar. Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis? Was die ‘intelligente lockdown’ wel zo intelligent? En minstens zo belangrijk: welke lessen trekken we voor de toekomst?

Met onder meer: Tim Reeskens

Donderdag 24 maart, 10.00u in het Centraal Museum Utrecht

Actuele informatie over bijvoorbeeld registratie, livestreams of wijzigingen, vind je op de pagina’s van de evenementen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.