Gratis sportprogramma voor TiU-medewerkers

Boksen, tennis, fitness, yoga, zwemmen: sportliefhebbers weten hun weg te vinden naar het Tilburg University Sports Center en kunnen hun hart ophalen dankzij een ruime keuze aan sportmogelijkheden. Voor al die mensen die wat meer moeite hebben om hun werkoutfit te verwisselen voor een sporttenue is er nu een aanbod van gratis sportlessen om de drempel naar meer beweging te verlagen.

Yoga in het Tilburg University Sports Center. Beeld: Maud Staassen Fotografie

Een fitte medewerker die lekker in haar vel zit, is vaak ook een productieve en creatieve medewerker die minder snel uitvalt. Met die kennis in het achterhoofd zet Tilburg University met het impactthema #Healthy Campus al geruime tijd in op het stimuleren van gezond gedrag van haar medewerkers.

In november was er bijvoorbeeld de tweejaarlijkse Inspire (Y)ourself Week (een combinatie van de week van de loopbaan en de gezondheidsweek), waar TiU-medewerkers met activiteiten als vegan kooklessen, loopbaangesprekken, slaapworkshops en tong-analyses inspiratie konden opdoen voor een gezonder leven.

Met een recent uitgebreid gratis sportaanbod hoopt het Tilburg University Sports Center haar steentje bij te dragen. “We hadden al een mooi programma voor medewerkers met een Sports Center abonnement’, vertelt Liedeke Dogge, coördinator van het Health and Lifestyle Program. “Nu hebben we ook een diverser lesaanbod waarvoor geen abonnement nodig is.”

Gratis sportlessen dus en voor ieder wat wils. Deze week start er bijvoorbeeld een serie tennislessen en een basiscursus klimmen. “We hebben ook lessen die het hele jaar doorlopen en waar iedereen zo kan instromen”, vertelt Dogge. “Zoals de KANS-lessen, die gericht zijn op het spannen en ontspannen van de spieren in en rond de nek, schouders, armen en rug. Veel mensen krijgen last van dit gebied door het vele werken achter hun laptop.”

Iedere werkdag  staat er wel iets op het programma. Yoga of pilates voor de werkdag begint of badmintonnen en mobility/stretching om de dag mee af te sluiten. “En op dinsdag kun je tussen de middag inchecken bij de online Fitbreak, lekker een halfuurtje samen bewegen met een combinatie van club yoga en rek- en strekoefeningen”, aldus Dogge.

Sporten in coronatijd

Tijdens de coronapandemie was het Sports Center lange tijd dicht en Dogge merkt dat nog niet alle sporters hun weg terug hebben gevonden. “We zien dat het vooral qua TiU-personeel nog wat rustiger is dan voorheen. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met het vele thuiswerken. Met studenten is het al wel weer heel druk. In ieder geval heeft de pandemie wel laten zien hoe groot het belang is van sport en hoe erg mensen het missen wanneer het niet mogelijk is.”

Liedeke Dogge

Dogge, die zelf onder andere pilates en klimlessen verzorgt, wil de komende tijd veel aandacht besteden aan het belang van meer beweging tijdens de werkdag. “Hard sporten is leuk, maar het is ook heel belangrijk dat we manieren vinden om minder te zitten tijdens een werkdag. Om te voorkomen dat het lijf helemaal vast komt te zitten. Meer beweging zorgt voor meer ruimte in je lichaam en hoofd.”

Om medewerkers en studenten te stimuleren tijdens hun werkdag al wat oefeningen te doen is er een beweegbank geplaatst voor het Tias-gebouw. De universiteit huist bovendien op een prachtige groene campus en daar zouden we wat Dogge betreft ook meer gebruik van kunnen maken.

“Bewegen in de buitenlucht draagt bij aan een gezondere levensstijl en een positieve mindset, wat uiteindelijk weer zorgt voor meer creativiteit en productiviteit én een betere samenwerking. Om die reden hebben we in het oude Warande bos de Workwalk uitgezet. Een wandelroute van ongeveer een half uur waarin je al wandelend met collega’s kunt vergaderen. Het startpunt ligt schuin tegenover de Faculty club.”

Geïnspireerd geraakt? Het gratis sportprogramma van Tilburg University Sports Center vind je hier.

En hier vind je een overzicht van het Health & Lifestyle-programma.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.