Hoe gaat het nu met Nick? ‘Een fijne eigen woonplek staat bovenaan mijn wensenlijstje’

Hoe gaat het nu met Nick? ‘Een fijne eigen woonplek staat bovenaan mijn wensenlijstje’

Je hebt je diploma op zak, wat ga je er nu mee doen? Die vraag stelden we eind 2020 aan vier pas afgestudeerde studenten van Tilburg University. Nu, anderhalf jaar later, spreken we ze opnieuw. Hoe waren hun eerste stappen op de arbeidsmarkt? En wat is er tot nu toe terechtgekomen van hun wensen en ambities? Deze week: Nick Verdouw heeft het naar zijn zin als audit-trainee bij KPMG, nu nog een eigen huisje.

Nick Verdouw

Eind 2020 ben je begonnen als audit-trainee bij KPMG, en de driejarige TiU-postmaster Accountancy, hoe gaat het daarmee?

Goed, als ik een vergelijking maak met toen ik startte, dan krijg ik nu meer taken en verantwoordelijkheden toebedeeld. Er zijn nog wel altijd collega’s boven mij die mijn werkzaamheden controleren, maar op enkele teams stuur ik ook nieuwe collega’s aan. Ook merk ik dat ik de kennis die ik opdoe tijdens mijn studie, kan toepassen in mijn werk.

Kun je een voorbeeld geven van een taak die jij nu zelfstandig uitvoert en voorheen nog niet?

Een concreet voorbeeld is het controleren van de voorraden van een klant. Er zijn een aantal risico’s met betrekking tot voorraad. Mogelijk is het voorraadniveau onjuist of is de voorraad hoger gewaardeerd dan de prijs waartegen deze daadwerkelijk verkocht kan worden. Als dit het geval is, geeft dat geen getrouw beeld van de financiële situatie van het bedrijf.

Meestal zit hier geen kwade bedoeling achter, maar is er onbewust een fout in de administratie geslopen. Bijvoorbeeld door een onjuiste invoer van een medewerker. Mocht in deze post inderdaad een fout zitten, dan hopen wij die te ontdekken voordat de jaarrekening openbaar wordt.

Om de voorraad te controleren wonen wij aan het einde van het jaar een voorraadtelling bij van de klant. Of we sturen confirmaties uit, als de voorraad bij derde partijen staat. Vorig jaar stuurde een senior-trainee de confirmaties uit. Deze verwerkte ik dan in het dossier. Nu ben ik meer in de lead. Ik stuur ze uit, neem ze in ontvangst en waarborg het hele proces. Dat is een van de taken waarin ik meer verantwoordelijkheid heb gekregen.

Er is oorlog uitgebroken in Oekraïne. De EU heeft nieuwe sancties opgelegd in de handel met Rusland. Soms met grote gevolgen voor Nederlandse bedrijven. Wat merk je daarvan als medewerker van KPMG?

Daar is veel aandacht voor. KPMG controleert inderdaad bedrijven met een footprint in Oekraïne, Rusland en Belarus. Deze bedrijven importeren of exporteren bijvoorbeeld goederen naar deze landen. Je merkt dan ook dat het collega’s bezighoudt op de werkvloer. KPMG houdt de situatie nauwlettend in de gaten. De directie geeft updates van de invloed en impact op ons werk. Inmiddels heeft KPMG vanwege de Russische inval in Oekraïne, haar dienstverlening in Rusland en Belarus gestaakt.

Ben je nog steeds blij met de weg die je bent ingeslagen op het gebied van werk en studie?

Zeker, ik haal veel plezier uit het werk en de postmaster. De combinatie werken en studeren kent natuurlijk ook heel drukke momenten, maar als het zich dan uitbetaald doordat je een tentamen haalt of de dingen goed gaan op werk dan haal ik daar ook voldoening uit.

De voorjaarscolleges vanaf eind maart zullen bovendien weer fysiek plaatsvinden op de universiteit. Daar kijk ik erg naar uit. Qua reistijd is het wat minder, omdat ik van Houten naar Tilburg moet reizen, in plaats van dat ik om kwart voor negen mijn laptop openklap en direct in de collegezaal ben. Maar het sociale aspect van even praten in de wandelgangen is er nu niet bij en dat mis ik wel. Uit die online colleges haal ik ook minder qua kennis. Het is toch verleidelijk om ondertussen wat anders te doen. Als je in de collegezaal zit is er meer focus.

Als je wat verder de toekomst inkijkt, waar zie je jezelf dan over vijf jaar?

Hopelijk heb ik de opleiding tot registeraccountant dan succesvol afgerond. En heb ik het nog steeds naar mijn zin bij KPMG. Daar ziet het er trouwens wel naar uit, vandaar dat ik op zoek ben naar een woning in de regio Breda/Tilburg. In de buurt van mijn kantoor en de klanten waarvoor ik werk.

Een fijne eigen woonplek staat wel echt bovenaan mijn wensenlijstje. Het is prima om nu bij mijn ouders in Houten te wonen, maar op een gegeven moment wil je toch graag iets voor jezelf. Met de huidige woningmarkt maak ik in mijn eentje alleen weinig kans. Het liefst wil ik leuk koop-appartementje, maar iets huren zou ook prima zijn. Helaas is beide is op dit moment lastig.

Waar loop je tegenaan in je zoektocht?

De stijgende huizenprijzen. Met zijn tweeën kan je toch een iets hogere hypotheek financieren dan wanneer je alleen bent. Ik heb mezelf ook ingeschreven op verschillende verhuurwebsites, maar dat gaat op inschrijfduur. Sommige mensen staan al tien of vijftien jaar ingeschreven. Ik ben pas sinds vorig jaar echt op zoek. Ik heb weleens een aanbod gekregen, maar dan blijkt zo’n appartementje 1400 euro te zijn. Dat vind ik zonde. Dan kan ik beter nog even doorsparen. In tijden van corona merkte ik wel dat sparen beter gaat, dan als je ieder weekend wat te doen hebt.

Heb je nog wensen of dromen naast je studie en werk?

Ik zou heel graag meer van de wereld willen zien. Wat reizen maken. Dat staat ook op mijn lijstje. Ik ben nog nooit buiten Europa geweest, dus het lijkt me mooi om eens naar Azië, Zuid-Amerika of de Verenigde Staten op vakantie te gaan. Nu corona op zijn retour lijkt, zit er van de zomer misschien wel een leuk reisje in het verschiet.

Ik ben blij dat het goed gaat met mij en dat de coronacrisis op zijn retour is. Het is alleen jammer dat er nu een hele andere crisis in de wereld is ontstaan. Dat geeft wel een donkere sluier. Ik hoop dat er snel een oplossing komt, maar op basis van de historie kan dat nog wel lang duren.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.