‘Sintivereniging’ heeft toch vertrouwen in Wim van de Donk als voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei

‘Sintivereniging’ heeft toch vertrouwen in Wim van de Donk als voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei

Wim van de Donk krijgt toch groen licht van Sinti en Roma voor zijn benoeming als voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Sabina Achterbergh, voorzitter van Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland, heeft na ‘maanden van gesprekken’ besloten de rector magnificus van Tilburg University een kans te geven.

Fotograaf: Marc Bolsius

Toen Achterbergh mei vorig jaar hoorde dat Van de Donk was benoemd tot voorzitter van het herdenkingscomité kwam dat voor haar als een onaangename verrassing. Volgens haar heeft de voormalig commissaris van de Koning in Brabant in het verleden discriminerende opmerkingen gemaakt over de Nederlandse woonwagengemeenschap. Via een open brief eiste ze daarom dat de benoeming zou worden teruggedraaid. “We gaan door tot hij aftreedt,” zei ze in BN De Stem.

Achterbergh lijkt nu te zijn bijgedraaid, bericht het Brabants Dagblad. “Het vertrouwen was heel laag, maar ik geef hem een kans,” vertelt ze aan de krant. “Hij zegt dat hij samen met ons institutioneel racisme wil aanpakken. Dat mag hij laten zien om het vertrouwen weer op te bouwen.”

De omslag is het resultaat van ‘intensieve gesprekken,’ aldus Van de Donk, over de achterstelling en discriminatie die Sinti, Roma en woonwagenbewoners nog iedere dag ondervinden. Hij belooft zich in de toekomst hard te gaan maken tegen het institutioneel racisme waar deze groep oorlogsslachtoffers nog regelmatig mee wordt geconfronteerd.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.