Singer-songwriter Remme: ‘Ik haal inspiratie uit relaties, break-ups en ouder worden’

Singer-songwriter Remme: ‘Ik haal inspiratie uit relaties, break-ups en ouder worden’

Singer-songwriter Remme treedt op bij Tilburg University. Deze zomer staat hij op Pinkpop, maar eerst geeft hij een soloconcert op de campus bij SG Culture Club. Univers sprak met de zanger uit Eindhoven: “Die gitaarleraar gaf mij het duwtje in de rug om te zingen, piano te spelen en het belangrijkste: te gaan schrijven.”

Je komt uit Eindhoven, ben je daar nog vaak te vinden? 

“Ik ben vaak in Eindhoven als ik niet op reis ben. Ik woon namelijk voor de helft van de tijd in Berlijn, dus ik reis veel op en neer. Tijdens de covid-pandemie was ik wel wat meer hier. Ik voel me hier nog steeds thuis, ik ben hier opgegroeid en mijn ouders wonen ook dichtbij. Het voelt als een thuisbasis, maar ik vind het ook niet erg om weg te zijn.”

Wat is je favoriete plek in Tilburg?

“Een aantal weken geleden heb ik in het voorprogramma van Amy McDonald gestaan in 013, dus dat is mijn favoriete plek in Tilburg.”

013 of Effenaar?

“Dat is voor mij wel echt De Effenaar, twee weken geleden speelde ik mijn eerste eigen show daar. Dit was een thuiswedstrijd. Het is voor mij sowieso nieuw, al die podia. Ik begon net met het hele muziekavontuur toen de coronapandemie bijna begon. Mijn muziek was eerst vooral online en via de radio te beluisteren. Je hebt dan geen duidelijk beeld van wie je doelgroep is of welke mensen er naar je muziek luisteren.”

Je bent nu 22 jaar en je hebt al twee top 40 hits gehad, waar is de passie voor muziek begonnen?

“Ik was ongeveer zes jaar toen ik geïnteresseerd raakte in muziek, mijn vader speelde gitaar als hobby. Ook stond er vaak muziek op thuis; op het gegeven moment ging ik dingen naspelen. Toen ik twaalf was ging ik op gitaarles. Daar ontmoette ik mijn gitaarleraar en met hem werk ik nu nog steeds samen. Hij heeft mij destijds gevraagd om een liedje te schrijven.

“Uiteindelijk schreven we een hele hoop nummers, ik nam elke week een idee mee van thuis en dan werkten we daar samen aan in de les. Op een gegeven moment waren er zoveel nummers dat we dachten: moeten we er niet een paar opnemen? Mijn gitaarleraar was op dat moment verhuisd naar Berlijn, dus dat deden we daar.

“Toen ik achttien was, kwam Universal Duitsland voor het eerst bij ons in de studio. Zij waren erg enthousiast en vanaf toen zijn we gaan samenwerken en naar die eerste release gaan toewerken. Die gitaarleraar gaf mij het duwtje in de rug om te zingen, piano te spelen en het belangrijkste: te gaan schrijven.”

Je hebt een nummer genaamd Popstar, is dit ook wat je zelf wil worden?

“Zeker weten! Dat is waar ik altijd van droomde. In dat nummer zing ik hoe ik me voelde toen ik op de middelbare school zat, ik droomde altijd van een carrière als artiest. Mijn ambitie is altijd geweest om met mijn muziek de hele wereld over te touren. Het gaat natuurlijk stapje voor stapje, maar dat is wel mijn ambitie op de lange termijn.”

Als je geen singer-songwriter was, wat zou je dan doen?

“Ik denk wel iets creatiefs. Moeilijk te zeggen, ik heb er nooit over nagedacht. Muziek overkwam mij zonder dat ik daar een duidelijke keuze in maakte; daar heb ik wel geluk mee. Het is niet vanzelfsprekend dat je op zo’n jonge leeftijd iets vindt waar je helemaal achter staat. Daar ben ik dankbaar voor. Maar als ik geen artiest zou zijn, dan was ik waarschijnlijk architect. Mijn vader is architect en ik vind het zelf ook wel vet om te onderwerpen. Mijn moeder is actrice, dus misschien zou ik ook daar iets mee doen.”  

Waar haal je inspiratie uit? En zie je deze invloeden terug in je muziek?

“Heel simpel haal ik inspiratie uit de dingen die ik meemaak. Ik schrijf over van alles: relaties, break ups, kansen grijpen, leven in het moment en ouder worden. Ik heb laatst een nummer geschreven over de scheiding van mijn ouders, het zijn allemaal best wel persoonlijke dingen. Ik denk dat veel mensen van mijn leeftijd dezelfde dingen meemaken. Ik hoop dat mensen hun eigen invulling aan mijn nummers kunnen geven. Mijn teksten zijn best wel straight to the point: het is wat het is, hoe ik me echt voel.”

Je haalt inspiratie uit Jeff Buckley maar ook Justin Bieber, een interessante combinatie. Hoor je dit terug in je muziek?

“Ik luister naar verschillende artiesten, muziek die nu mainstream is, maar ook muziek die vroeger thuis opstond, zoals Jeff Buckley en The Beatles. Bij Jeff Buckley is het vooral het contrast tussen een lage en hoge stem, luid en kwetsbaar. Bij Justin Bieber gaat het bijvoorbeeld vooral over hoe de drums klinken op de plaat. Zo kan je uit allerlei hoeken inspiratie halen en zelf iets nieuws maken.” 

Waar ben je het meest trots op?

“Ik ben sowieso trots op alle muziek die ik tot nu toe heb uitgebracht. En ik had een trots moment tijdens mijn tour vorige week, dat was het eerste moment dat ik mijn eigen publiek zag. Ik speelde het nummer Popstar en iedereen zong mee. Toen dacht ik wel: wow!”

Dinsdag treed je hier op: hoe bereid je je voor op een optreden?

“Muziek wil ik niet tot in detail oefenen, ik vertrouw erop dat het goed komt. Ik vind muziek vaak mooier als het niet super ingestudeerd is. Ik hou er sowieso van om erg vrij te zijn en om te kijken naar wat goed voelt op een moment. Net voor een show vind ik het fijn om in de kleedmaker een rustig moment te pakken, een paar keer diep in- en uitademen en dan gewoon op het podium rocken.” 

Wat weten maar weinig mensen over jou?

“Dat ik een grote Star Wars fan ben, maar ook dat ik nooit heel zenuwachtig ben voor optredens. Ik ben zenuwachtiger voor een gesprek als dit dan voor een optreden.”  

Dan de laatste vraag: wat is je favorietste optreden, of is er een optreden waar je naar uitkijkt? 

“Tot nu toe is de laatste show van mijn tour in Paradiso mijn favorietste optreden. Maar de leukste die gaat komen is sowieso Pinkpop. Dat was altijd een droom vroeger, als klein jongetje keek ik de video’s van Pinkpop, dus dat is wel echt een droom die uitkomt.”  

Remme treedt vanavond om 20.00 uur op in de Black Box van Esplanade. Erbij zijn? Registreren kan hier.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.