Waarschuwing voor twee Delftse verenigingen

Wegens wantoestanden vorig studiejaar krijgen twee Delftse studentenverenigingen een waarschuwing van de TU Delft. Een van twee mag bovendien niet aanwezig zijn bij officiële gelegenheden van de universiteit.

TU Delft. Beeld: Thea van den Heuvel / Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed / Wikimedia Commons

Het gaat om het Delftsch Studenten Corps (DSC) en Virgiel, meldt universiteitsblad Delta. Volgens het bestuur van de TU Delft zijn vorig jaar nieuwe leden van het corps met kaarsvet overgoten en vlogen er haren in de brand. Bij Virgiel is iemand op de sociëteit mishandeld.

Het Delftse corps wordt nog iets zwaarder gestraft. Dat heeft na een sanctie in 2018 te weinig gedaan om de ‘cultuur van sociale onveiligheid’ te veranderen, vindt het bestuur van de TU Delft. Het corps is daarom niet welkom bij de officiële opening van het academische jaar en de dies natalis (verjaardag) van de universiteit.

De klacht over het DSC was anoniem en het corps zegt niet te weten waar de klacht vandaan komt. Bovendien heeft het corps naar eigen zeggen allerlei maatregelen genomen om de kennismakingstijd beter te laten verlopen.

Glas

Virgiel weet wel wat er is gebeurd. In een volle sociëteit is bij een student alle kleding van het lijf gescheurd. Door een duw viel hij met zijn hoofd tegen een muur en belandde hij in glasscherven die op de vloer lagen. Niemand greep in. De vereniging snapt de sanctie wel en het bestuur belooft beterschap. “Grensoverschrijdend gedrag is niet onze cultuur.”

Beide verenigingen krijgen van de universiteit een proeftijd van drie jaar. In die periode kan de TU bij nieuwe incidenten haar erkenning van de verenigingen intrekken en bestuursbeurzen stopzetten.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.