Bingo, bier en broodjes: terugblik op een ongedwongen TOP Week

Bingo, bier en broodjes: terugblik op een ongedwongen TOP Week

Het collegejaar begint goed voor de nieuwe lichting eerstejaars. De introductieweek is er als vanouds een voor in de dagboeken: met stormbanen in de brandende zon, stampvolle zalen met feestende studenten en brakke broodjes in het gras. Een terugblik op de meest ongedwongen TOP Week in jaren.

Beeld: Jack Tummers

De heetste bingo van het jaar

Na een rustig diner in het Spoorpark ging maandagavond de TOP Week 2022 pas echt van de start met de Silent Muziek Bingo in de Koepelhal. Een bingo zonder balletjes met nummertjes, koffie en een koekje, maar vooral met heel veel bier en dans. En allesbehalve silent. Silent had waarschijnlijk betrekking op de bingo zelf.

Achterin de Koepelhal viel het nog enigszins mee. Verder naar voren was de muziek zo hard dat het te hopen is dat studenten oordopjes bij zich hadden, zodat ze het komende studiejaar de ‘hoor’colleges nog kunnen bijwonen. Vergeefse moeite bij zo’n geluidsniveau ‘BINGO!’ te roepen, dus scores konden doorgegeven worden via een app. In de hoeken van de Koepelhal stonden grote ventilatoren voor de hoognodige verkoeling bij deze heetste bingo van het jaar.


Beeld: Jack Tummers

Een dag voor vermaak

Dinsdag was er de Explore Fair op de campus. Op het groengele gras stonden opblaasstormbanen en andere toestellen klaar om de studenten te vermaken, terwijl men langs de vele kraampjes kon lopen voor informatie over studentenverenigingen en organisaties binnen de universiteit en mogelijkheden voor bijbaantjes. Onder die bijbaantjes ook ‘Verkoop langs de deur’, dus be aware! De mentors zorgden weer voor de lunch van hun groep en overal kon je drinken krijgen of verkoeling vinden onder een boom of sproeier, want het was weer erg warm.


Beeld: Jack Tummers

Tijd om elkaar wat beter te leren kennen

Op woensdag begon het programma met een lunch, wederom in het Spoorpark. Tijdens de introductieweek merk je pas hoeveel nieuwe inwoners Tilburgs opeens telt. Verspreid door het hele park zaten groepjes studenten te eten en te praten, een mooie gelegenheid om elkaar wat beter te leren kennen. De meesten zochten een plekje in de schaduw aan de kant van de flats langs de Hart van Brabantlaan, want voor de rest blijft het Spoorpark toch een grote vlakte met gras en weinig beschutting tegen de zon. In het water en de fonteintjes speelden de kinderen van buurtbewoners.


Beeld: Jack Tummers

Een blik op de stad

Enkele studenten betaalden de anderhalve euro om de Kempentoren in het Spoorpark te mogen bestijgen voor een eerste blik op en over Tilburg. Waar zou hun blik op zijn blijven rusten? Tilburg heeft geen Martinitoren of Dom van Utrecht, geen grachten waar je op neer kunt kijken of pittoreske straatjes. Tilburg moet je van binnenuit leren ontdekken. Of misschien was hun blik voor een groot deel naar binnen gericht. Wat zal het komende jaar me brengen in deze nieuwe stad? Zal ik vrienden maken, hoe zal de studie die ik gekozen heb me bevallen?


Beeld: Jack Tummers

Verdwalen in een kunstdoolhof

Heel iets anders is de Doloris Meta Maze in het voornalige Postkantoor aan de Spoorlaan. Een kunstdoolhof met meer dan 40 kamers ‘vol mysterieuze objecten en verstopte doorgangen’ dat je in je eentje moet ontdekken en ervaren. Zo mysterieus dat er binnen geen foto van gemaakt mocht worden. De een zal het nieuwsgierig maken, een ander juist niet. Dan is er altijd nog de rooftopbar met streetfood en cocktails.


Beeld: Jack Tummers

Meezingen tot je niet meer kunt

Woensdag was ook de dag van de TOP Cantus. Wederom heel veel bier en meezingen tot je niet meer kunt. Hoewel de Koepelhal groot is moest de cantus wegens het grote aantal studenten verdeeld worden over de middag en de avond. Alle bekende meezingers van vroeger en nu kwamen weer voorbij terwijl de mentors het bier in grote kannen bleven aandragen. En uiteraard ontbrak ook het Kedeng Kedeng van Guus Meeuwis weer niet. De mensen van de organisatie en beveiliging probeerden in het begin van de cantus de studenten weer te laten zitten als deze spontaan allemaal gingen staan, maar tevergeefs. En bovendien, het komende studiejaar zal er al heel veel tijd op een stoel doorgebracht worden.


Beeld: Jack Tummers

Sport, sport en nog eens sport

Behalve informatie, eten, drinken en feesten, was er ook tijd voor sport. Op donderdag konden studenten kennismaken met het aanbod aan sport op de universiteit. In de sporthal kon je basketballen, handballen, squashen en tafeltennissen, of kijken hoe zo’n klimwand werkt. Of je ging in je eentje in de fitnessruimte aan de gang. Buiten kon je kennismaken met voetbal, hockey, korfbal, rugby en beachvolley. Bij een temparatuur van meer dan dertig graden was beachvolley misschien nog wel de meest toepasselijke sport van die dag, zij het dat het verkoelende en klotsende water van de branding ontbrak.


Beeld: Jack Tummers

En dan is het weer zoeken naar een plekje

Na zo’n introductieweek waarbij studenten elkaar en de stad een beetje hebben leren kennen, zal menigeen toch wel verlangen naar een ‘gewone’ studieweek. Per slot van rekening is dat waarvoor ze naar Tilburg zijn gekomen. Uit een dorp of stad uit Brabant of een andere provincie, of uit een land aan de andere kant van de wereld. Waar in de zomer op de campus maar een enkele fiets stond, is het nu weer zoeken naar een leeg plekje in het fietsenrek.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.