Het geld ligt niet op straat, maar in de vuilnisbak

Het is weer druk op de campus. Heet weer, veel dorst, er wordt dus heel veel gedronken, ook uit wegwerpflesjes. Maar waar blijven die na de geleste dorst? Vaak netjes in de afvalbak. Heel netjes, zeggen ook de mannen die die bakken legen. Want die flesjes zijn dus gewoon geld waard.

Rinus en Rob na hun statiegeldrun

Die mannen zijn Rob en Rinus, ze rijden dagelijks op de campus rond om de afvalbakken leeg en de campus schoon te houden.  Dat ging altijd redelijk rechttoe rechtaan: afval verzamelen en in grote containers op de campus gooien. Dan komt er een vuilniswagen die het allemaal wegbrengt om gescheiden en verwerkt te worden.

Maar sinds vorig jaar kan dat beter, ontdekten de mannen. Toen kwam er ook statiegeld op kleine flesjes, 15 cent. Bijvoorbeeld op flesjes water, fris of sap bij de AH to go. Je moet er wel extra voor betalen, maar het geld daarna terugkrijgen gaat je op de campus niet lukken, erkennen twee medewerksters van die winkel. “Als je slim bent, kun je daar dus goed mee verdienen.”

En dat is dus precies wat Rinus en Rob doen. Voordat ze het afval ongescheiden laten afvoeren, doen ze zelf hun handschoenen aan en een voorscheiding van het vuil. Alle flesjes worden er uitgevist en meegenomen op een ritje naar de statiegeldmachine van de Albert Heijn op het Professor de Moorplein. Zo ook op donderdag, met zo’n twee winkelwagens vol. De winst? Enkele tientjes, zeggen ze. Uiteindelijk viel het wat tegen omdat er toch nog veel niet-statiegeldflesjes tussen zaten.

Een mooie bonus, maar nog niet genoeg voor champagne, kaviaar en zilveren lepels. Misschien volgend jaar als statiegeld voor blikjes wordt ingevoerd. Maar tot die tijd gaat het op aan zaken die er in het leven toe doen: koffie en koekjes.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.