Heel veel vacatures bij de Sociale faculteit, wat is daar aan de hand?

Heel veel vacatures bij de Sociale faculteit, wat is daar aan de hand?

De Tilburg School of Social and Behavioral Sciences heeft ambitieuze plannen. Deze zomer werd een vacature geplaatst voor maar liefst 18 nieuwe assistant professors. Door extra investeringen van de overheid is er dit jaar meer mogelijk, zegt TSB-decaan Antoinette de Bont. “Om dat zichtbaar te maken hebben we alles in één vacature gezet.”

Beeld: ASDF_MEDIA / Shutterstock

Die extra middelen komen voort uit het sectorplan Sociale wetenschappen en Humanities, legt De Bont uit. “Nadat er al investeringen in de technische wetenschappen zijn geweest is het nu de beurt aan de techniek van de samenleving. Zaken als maatschappelijke transities, mentale gezondheid en sociale ongelijkheid zijn ook belangrijke onderwerpen.” Dat het geld er komt, is ook een Tilburgse verdienste stelt De Bont. “Zo heeft Jantine Schuit (haar voorgangster als decaan, en nu vice-rector van de universiteit, red.) bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de totstandkoming van het sectorplan gespeeld.”

Dat extra geld is overigens niet alleen beschikbaar voor TSB, maar ook voor de andere Nederlandse faculteiten in de sector. Bijvoorbeeld ook de Tilburg School of Humanities and Digital Sciences. Die achttien vacatures zijn dus nog maar het topje van de ijsberg. Dat was een reden om er vroeg bij te willen zijn, erkent De Bont. “Vanwege de concurrentie zijn we er heel snel bij. Al was Nijmegen nog eerder.”

Veel reacties

“Op die 18 vacatures hebben we heel veel reacties gehad, zo’n 280. En het zijn ook echt goede kandidaten. Al die mensen komen speciaal naar ons. Ze weten wat ze willen en waar ze willen werken. Dat vind ik echt een compliment voor TSB. Het bruist hier. Iedereen is zo enthousiast, dat geeft zoveel energie”

Werkdruk

Hoewel ze uiteindelijk bij de sociale faculteit aan de slag gaan als universitair docent, zullen niet alle 18 nieuwe krachten op hetzelfde onderzoeksgebied gaan werken. Ze worden verdeeld over alle departementen van de faculteit, elk departement krijgt er twee, en ze moeten een versterking zijn voor de bestaande thema’s binnen de faculteit.

De Bont: “Interdisciplinariteit is belangrijk en we zijn ook nieuwsgierig naar de nieuwe ideeën die ze met zich meebrengen.” Maar niet alleen het onderzoek, ook het onderwijs krijgt een boost van de nieuwe UD’s, ofwel een broodnodige verlaging van de werkdruk. “Ze gaan 50 procent onderzoek doen en 50 procent onderwijs. Terwijl we niet meer studenten hebben, dus dat geeft meer lucht.”

Startersbeurzen

Nu is anderhalf dozijn aan extra onderzoekers altijd prettig, maar ook voor onderzoek is geld nodig. En ook daar is aan gedacht, volgens De Bont. “Er komen startersbeurzen van 3 ton voor nieuwe onderzoekers. Ook komen er nieuwe stimuleringsbeurzen voor docenten en hoogleraren die al langer in dienst zijn.” Daar blijft het bovendien niet bij: “Voor alle UD’s krijg je ruim budget, zodat er financiële ruimte blijft voor bevorderingen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.