Rente op studieschuld neemt fors toe voor oud-studenten

Rente op studieschuld neemt fors toe voor oud-studenten

Als het aan minister Dijkgraaf ligt, vallen alle nieuwe studenten volgend jaar onder hetzelfde terugbetaalregime. Voor (oud-)studenten die dan al aflossen bij DUO veranderen de regels niet: hun rente op studieschulden valt daarom hoger uit.

Beeld Pixabay / Christoph Meinersmann

Nu de rente op studieschulden voor het eerst in jaren boven de nul procent uitkomt, wordt duidelijk dat niet elke student hetzelfde tarief gaat betalen. Voor studenten in het nieuwe leenstelsel gaat de rente 0,46 procent bedragen, iets meer dan eerder werd voorspeld. Voor mbo’ers en (oud-)studenten in het hoger onderwijs die nog onder het oude stelsel vallen, wordt de rente vanaf 1 januari bijna viermaal zo hoog: 1,78 procent.

Het oude stelsel

Minister Dijkgraaf vindt dat niet eerlijk voor de huidige mbo-studenten en stuurt binnenkort een wetswijziging naar de Tweede Kamer waarin hij de terugbetaalregels voor het mbo en het hoger onderwijs gelijktrekt. DUO heeft de effecten voor de rentepercentages zojuist gepresenteerd.

De terugbetaalregels van het nieuwe leenstelsel gelden sinds 2015, toen het kabinet de basisbeurs afschafte en – in ruil daarvoor – de leenvoorwaarden aanpaste. Bij mbo’ers, die hun basisbeurs en prestatiebeurs nooit kwijtraakten, gebeurde dat niet, en ook niet bij studenten van hogescholen en universiteiten die gedurende hun hele opleiding een basisbeurs ontvingen. Zij vallen dus nog steeds onder de terugbetaalregels van het oude stelsel.

140 duizend (oud)studenten

Het ministerie benadrukt dat de rentestijging per 1 januari 2023 nog niet meteen zal gelden voor alle (oud-)studenten. DUO zet de rente immers steeds voor vijf jaar vast. Wie bijvoorbeeld dit jaar is begonnen met aflossen, betaalt nog vier jaar lang nul procent rente. Ongeveer 140 duizend (oud-)studenten zullen per 1 januari maandelijks meer gaan betalen, schat het ministerie.

Voor een student in het nieuwe leenstelsel met een resterende studieschuld van 20 duizend euro die nog 20 jaar moet aflossen, stijgt het termijnbedrag (tegen de rente van 0,46 procent) met 3,91 euro per maand. Wie nog onder het oude leenstelsel valt, betaalt 1,78 procent rente en dus 5,16 euro extra per maand.

Onheilspellend scenario

Studentenorganisatie ISO maakt zich zorgen. “Dit rentepercentage zal nu nog niet direct leiden tot serieuze financiële problemen”, schrijft voorzitter Terri van der Velden in een persbericht. “Wel zien we een onheilspellend scenario voor ons waarin de rente de aankomende jaren de pan uit gaat rijzen.” Ze pleit daarom voor een maximaal rentepercentage op studieschulden. Van der Velden: “Het zou een verademing zijn om te weten dat het blok aan je been niet oneindig kan groeien.” 

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.