Wereldreddende wegwerpacties op de campus

Maak van Tilburg weer een textielstad door Tilburg University merchandising te maken van onze oude kleren. Met die pitch won psychologiestudent Alp Kireç de ‘Dean’s Den’ bij de opening van het academisch jaar in 2021. Hij kreeg daar een cheque van 500 euro voor en een bos bloemen, maar nu wordt zijn circulaire droom ook zo’n beetje verwerkelijkt op de campus.

Klerenbak. Beeld: Univers

In de mensa, het Cube gebouw en later ook het sportcentrum, staan nu inzamelcontainers voor oude kleding en textiel. Namens de dienst facility services is Marc Horsten betrokken bij de uitvoering van het plan. “Het idee erachter is maximaal hergebruik. Dat je de vezels van je oude spijkerbroek terugziet in je nieuwe hoodie.”

Wat helpt is dat de gemeente Tilburg er soortgelijke circulaire textielidealen op na blijkt te houden. Voor dat doel kunnen scholen en verenigingen zelfs inzamelcontainers bij de gemeente aanvragen. De gemeente zorgt voor de verwerking van het textiel en de inzamelaar krijgt daarvoor een vergoeding op basis van de ingezamelde kilo’s.

Dat is dus ook ideaal voor Tilburg University, zegt Horsten. “De kleding wordt door de gemeente Tilburg opgehaald en die laat het op een verantwoorde manier verwerken door een Tilburgs bedrijf. Toch hebben we de cirkel net niet rond kunnen krijgen. Het liefst hadden we gezien dat de vezels terugkomen als nieuwe kleren op de campus. Dat is niet gelukt.”

Toch komt er wel iets van het ingezameld textiel terug op de campus: de opbrengst. Vooruitlopend daarop is alvast met de Canon campus store onder de bibliotheek een korting van tien procent afgesproken voor de Tilburg University hoodies.

PETman. Beeld: Univers

Flesjes

Wereldreddend wegwerpen kun je op de campus nu overigens ook met flesjes. Sinds vorig jaar betaal je ook op de kleine flesjes statiegeld, 15 cent. Dat mag allemaal goed en leuk en aardig zijn, maar hier op de campus kun je die weer niet inleveren. Meenemen of weggooien, dat waren zo’n beetje de opties.

Maar nu is er een derde mogelijkheid: doneren. In de koffiekamer van de bibliotheek, de mensa en het sportcentrum zijn flesvormige inleverstations geplaatst (PETman, schijnen ze te heten), waarin je je petflesjes kunt doneren aan het Universiteitsfonds Tilburg. Jij het karma, het fonds het geld.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.