Tilburg is de minst gezonde stad van Noord-Brabant

Tilburg is de minst gezonde stad van Noord-Brabant. Dat blijkt uit onderzoek van Arcadis. Zij vergeleken 25 steden met elkaar. Breda staat in de landelijke top 10 en is de gezondste Brabantse stad om in te wonen. Ook Den Bosch en Eindhoven scoren beter dan Tilburg. Groningen voert de lijst aan en is de gezondste stad van Nederland.

Uitzichttoren in het Spoorpark in Tilburg. Image: Jack Tummers

Tilburg neemt op de lijst de 17e plaats in. Dat is boven Amsterdam (18) en Rotterdam (20), maar van de grote Brabantse steden staat Tilburg het laagst genoteerd.

Onderzoekers van Arcadis bepalen de ‘gezondheid’ van een stad door die te toetsen aan vijf brede domeinen: milieu, gemeenschap, gebouwde omgeving, mobiliteit en buitenruimte. Zo kijken zij onder andere naar de luchtkwaliteit, hygiëne, groene omgeving en openbaar vervoer van een stad.  

Scores

Binnen het domein ‘gezond milieu’ scoort Tilburg matig op de onderdelen geluid en hittestress. Ook schort het de stad aan ‘gezonde mobiliteit’: wandelen, veiligheid en het openbaar vervoer worden slecht beoordeeld. Slechts op enkele onderdelen scoort Tilburg beter dan het landelijk gemiddelde. Zo heeft de stad goede voorzieningen, zorg en speelplekken.

Toekomst

Toch hoeven Tilburgers niet direct naar een andere stad te verhuizen, stelt het onderzoeksrapport: “Nederland is een prima land om in te wonen. Of een stad nu boven- of onderaan de lijst staat, een Gezonde Stad verbetert zich continu.”

Bovendien kan Tilburg leren van andere steden: “Er zijn genoeg inspirerende voorbeelden en zeker niet alleen bij de steden die de lijst aanvoeren. Het gezonder maken van steden is soms ook een oefening in geduld; het gaat niet altijd van vandaag op morgen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.