Frauduleuze onderzoeken Diederik Stapel nog vaak geciteerd

Frauduleuze onderzoeken Diederik Stapel nog vaak geciteerd

Diederik Stapel duikt nog altijd op in voetnoten. Ruim tien jaar geleden kwam aan het licht dat de hoogleraar sociale psychologie onderzoeksresultaten verzon. Toch verwijzen wetenschappers nog geregeld naar zijn gewraakte publicaties.

Diederik Stapel. Beeld: Erik van der Burgt / Verbeeld

Vleeseters zijn asociaal, van vieze straten word je racistisch. Klinkende onderzoeksresultaten volgden Diederik Stapel op de voet. Eigenlijk was het te mooi om waar te zijn, begonnen mensen om hem heen te denken. En dat was het: in 2011 kwam aan het licht dat de hoogleraar sociale psychologie stelselmatig onderzoeksgegevens verzon. Enquêtes vulde hij zelf in, cijfers werden aangepast als dat beter uitkwam, M&M’s die zogenaamd bedoeld waren voor proefpersonen at hij zelf op.

Stapel kreeg zijn ontslag en verschillende publicaties werden teruggetrokken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee dus een gewaarschuwd wetenschapper laat frauduleus onderzoek vast links liggen. Dat zit toch net iets anders. In wetenschappelijke publicaties wordt er nog geregeld naar het gewraakte onderzoek van Stapel verwezen, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. De afgelopen vijf jaar ruim 115 keer.

Wetenschappers die het onderzoek aanhalen weten vaak niet beter. Hoe veelbesproken de kwestie destijds ook was, tegenwoordig gaan er niet altijd meer alarmbellen af bij de naam Stapel. En dat hoeft ook niet, maar gebruik dan tenminste een programma om te controleren of je verwijst naar teruggetrokken artikelen, zo bepleit emeritus-hoogleraar methodologie en integriteit Lex Bouter (VU) in de krant. Dat zou kunnen voorkomen dat aantoonbaar gefabriceerde onderzoeksresultaten blijven opduiken.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.