Opening MindLabs opnieuw vertraagd

De officiële opening van MindLabs is opnieuw uitgesteld. Naar verwachting vindt de ‘grand opening’ van het nieuwe gebouw naast de LocHal pas in juni of in september 2023 plaats.

MindLabs in de Spoorzone. Beeld: Jack Tummers

Personeelstekorten in de bouw hebben tot extra vertraging geleid. De opening werd eerder al vertraagd door de coronapandemie en door een tekort aan bouwmaterialen. In de zomer had de universiteit nog de hoop dat MindLabs aan het eind van dit jaar het nieuwe gebouw zou kunnen betrekken. Deze keer zorgden personeelstekorten in de bouw voor roet in het eten.

Vooroplevering

Volgens de nieuwe planning zal medio december de ‘vooroplevering’ plaatsvinden aan opdrachtgevers van het gebouw, de gemeente Tilburg en Fontys Hogeschool. In de maand januari volgt dan nog een zogenaamde brandtest, waarbij het nieuwe gebouw uitgebreid wordt getest op veiligheid. Eind januari kunnen de nieuwe gebruikers het pand gaan betrekken. In eerste instantie zijn dat Fontys en uitgeverij WPG Zwijsen.

De universiteit zal pas in maart of april gebruik gaan maken van de nieuwe ruimtes. Eerst zullen de kantoorruimtes en de laboratoria moeten worden afgetimmerd en ingericht. De benedenverdieping van de nieuwbouw zal zeker in het begin nog rommelig en chaotisch zijn. Daarom zal het Deprez gebouw, waar Tilburg University momenteel met MindLabs onderdak heeft, tot die tijd nog wel in gebruik blijven.

Officiële opening

Programmamanager Mirjam Siesling schat in dat de officiële opening volgt in juni of september 2023. Dat kan pas als de gebruikers ook daadwerkelijk verhuisd zijn en de buitenruimte niet meer in beslag wordt genomen door meubels of groot materieel. Zodra de buitenruimte en de centrale ruimtes een beetje op orde zijn en representatief genoeg, kunnen de uitnodigingen voor de officiele opening de deur uit. Tussen december en juni zullen intern wel enkele kleine ‘verhuisfeestjes’ gevierd worden, denkt Siesling.

Voor de universiteit valt de schade mee. De labs in het Deprez gebouw zullen langer in gebruik blijven. Die labs zijn kleiner en minder toegerust dan de nieuwe labs, maar de bezetting was door corona al minder groot – een geluk bij een ongeluk dus.

Verder uitstel?

Achter de schermen is de facilitaire dienst inmiddels bezig met het bestellen van kantoormeubelen en andere benodigdheden voor de inrichting van de nieuwbouw. Ook de inrichting van de labs is al volop in bedrijf. Siesling verwacht niet dat er nog veel vertraging bijkomt.

MindLabs

MindLabs wordt een gebouw voor innovatie op gebieden als robotica, taaltechnologie, serious gaming en kunstmatige intelligentie. Het staat in de Tilburgse Spoorzone, naast de LocHal.

Mind Labs is de naam van een samenwerking tussen vier partijen, namelijk Fontys Hogescholen, Tilburg University, DPG Media en onderwijsgroep Tilburg/ROC Tilburg.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.