Woningnood onder studenten: hebben alle internationals inmiddels een dak boven hun hoofd?

Woningnood onder studenten: hebben alle internationals inmiddels een dak boven hun hoofd?

Het gebrek aan studentenkamers zorgde de afgelopen jaren voor veel problemen. Om dit academisch jaar de druk op de kamermarkt te verlichten, riep Tilburg University internationale studenten zonder kamer op om niet naar Tilburg te komen. Heeft dit gewerkt of zijn er nog steeds internationale studenten zonder vaste verblijfplaats? Univers zocht het uit en sprak met de Housing Office en studentenvereniging ESN.

Beeld: Univers

Niet alleen Nederlandse studenten maar zeker ook internationale studenten konden de afgelopen jaren moeilijk aan een kamer komen in Tilburg. De woningnood onder studenten in Tilburg kwam in 2019 tot een absoluut dieptepunt toen vijftig internationale studenten in tenten in het Spoorpark sliepen.

In 2021 was het opnieuw raak en vroeg rector magnificus Wim van de Donk zelfs aan Tilburgers of zij een student in huis wilden nemen. Om huisvestigingsproblemen dit academisch jaar te voorkomen, riep Tilburg University internationals zonder kamer op om niet naar Tilburg te komen.

Heeft dit gewerkt of zwerven er nog altijd studenten rond zonder vaste verblijfplaats? Univers vroeg het aan Nafthalie Jansz en Adnan Iskenderkaptanoglu van het International Office. Ook spraken we met Simon Rottensteiner, secretaris van de internationale studentenvereniging ESN Tilburg.

Begin van het academisch jaar

Volgens Simon Rottensteiner was de situatie aan het begin van dit academisch jaar vergelijkbaar met voorgaande jaren: “Ook dit jaar kwamen er een hoop nieuwe internationale studenten zonder kamer naar Tilburg. Zij hopen hier een netwerk op te bouwen dat hen aan een kamer helpt. Kamers worden vaak mondeling aangeboden of gepromoot via persoonlijke Instagram-profielen. Studenten die in Tilburg aanwezig zijn, hebben daarom een voordeel bij het vinden van een kamer ten opzichte van studenten die nog in hun thuisland wonen.”

Housing Officer Nafthalie Jansz herkent dit voordeel: “De kans om een kamer te vinden is inderdaad groter wanneer een student een netwerk binnen Tilburg opbouwt. Maar het blijft een risico om zonder kamer naar Tilburg toe te komen. De stad heeft te weinig kamers om alle (internationale) studenten te huisvesten. De universiteit is hiervoor niet verantwoordelijk en dat wordt in een vroeg stadium aan internationale studenten uitgelegd.”

“Om onaangename verassingen over huisvestingsproblemen te voorkomen, worden zij tijdens hun inschrijving in januari en februari – ruim zes maanden voor aanvang van het collegejaar – al geïnformeerd over de krapte op de kamermarkt. Dit jaar zijn we nog een stap verder gegaan en hebben we ze zelfs opgeroepen niet naar Tilburg te komen zonder kamer. Hierdoor was de paniek onder internationale studenten dit jaar minder groot”, vult Adnan Iskenderkaptanoglu, teamleider International Office van Tilburg University aan.

In vergelijking met voorgaande jaren is de situatie volgens Iskenderkaptanoglu verbeterd: “Voorheen zagen we hogere aantallen studenten zonder woning. We denken dat de oproep om niet naar Tilburg te komen zonder kamer heeft geholpen: de bewustwording is groter.” 

Huidige situatie

Op dit moment zwerven er vermoedelijk weinig internationale studenten rond zonder vaste verblijfplaats. Volgens Rottensteiner verbeterde de huisvestingsproblematiek onder internationale studenten in de loop van dit academisch jaar: “Huisvestigingsorganisaties die kamers verhuren in Tilburg namen contact met ons op. Daarnaast vestigden zich ook steeds meer nieuwe woningcorporaties in Tilburg. De afgelopen tijd ontving ESN geen vragen meer over kamers, dus wij vermoeden dat het probleem redelijk is opgelost.”

 “Dat klopt”, stelt Iskenderkaptanoglu. “Van januari tot september hebben circa vijfhonderd studenten zich bij de Housing Office gemeld met een huisvestingsvraag. Bij de start van het collegejaar hadden wij nog tussen de vijftig en vijfenzeventig mensen in beeld die op zoek waren naar een woning. In oktober (ongeveer anderhalve maand na de start van het collegejaar, red.) hadden wij geen studenten meer in beeld met op dat moment een huisvestigingsprobleem.”

“Dat betekent niet dat alle studenten per se een woning gevonden hebben”, legt Housing Officer Jansz uit. “Natuurlijk komen er in de loop van het collegejaar kamers vrij. Maar de studenten die nog geen woning hadden, kunnen ook met hun studie gestopt zijn of in een andere stad zijn gaan wonen.”

Dat het huisvestingsprobleem een punt van aandacht blijft, beaamt ook Iskenderkaptanoglu: “Ook bij de komende inschrijving in januari zullen wij internationale studenten opnieuw actief informeren over de kamerkrapte.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.