Tilburgse drugsgebruiker in onzekerheid door topdrukte bij drugstestservices

Tilburgse drugsgebruiker in onzekerheid door topdrukte bij drugstestservices

‘Even’ je drugs laten testen kan veel leed voorkomen. Maar garantie op een uitslag zit er voorlopig niet in: het is te druk bij de drugstestservices. Ook Tilburgse drugsgebruikers worden vaker teleurgesteld.

XTC-pillen. Beeld: Wikimedia Commons

Nu het zomerse festivalseizoen en Amsterdam Dance Event voorbij zijn, zou je minder drukte verwachten bij drugstestservices. “Niets is minder waar”, vertelt Charlotte van Dam van de Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron. “Ook na het festivalseizoen blijft het druk op testlocaties. Drugs worden het hele jaar door gebruikt”. Dat ook Tilburgse studenten niet vies zijn van een pilletje, bleek eerder al uit de zorg van studentenverenigingen en -fracties over het toenemende drugsgebruik onder studenten.

Blijf testen

Ondanks de topdrukte bij drugstestservices adviseert Van Dam iedereen om toch altijd langs te komen: “Het is belangrijk om middelen te testen op gevaarlijke en werkzame stoffen. Dankzij de ‘landelijke weeklijst’ kunnen we veel gebruikers al informeren zonder dat we hun pillen naar het lab opsturen.” Op de landelijke weeklijst plaatst het landelijke DIMS-bureau (Drugs Monitoring en Monitoring Systeem) pillen waarvan men zeker weet wat erin zit. De lijst wordt wekelijks up-to-date gehouden en is alleen in te zien door getrainde medewerkers van instellingen verbonden aan het DIMS-bureau.

“Wanneer iemand bijvoorbeeld een xtc-pil naar ons toebrengt, kijken we eerst of we de pil tegenkomen op deze lijst. Dat doet de testservice door de pil op dertien verschillende punten te bekijken: bijvoorbeeld hoe groot en dik de pil is, welke kleur de pil heeft en welk logo erop staat. Daarnaast voeren we een zuurtest uit. Als we de pil herkennen, krijg je direct een uitslag te horen”, legt Van Dam uit.

Drukte bij het laboratorium

Maar garantie op een testuitslag kan Van Dam drugsgebruikers niet geven: “Als we de xtc-pil niet herkennen of een gebruiker levert een ander middel in, sturen we altijd een testsample op naar het DIMS-bureau. Daar bepalen ze wat er wel en niet naar het laboratorium gaat.”

In Nederland zijn er in totaal 32 locaties (instellingen voor verslavingszorg zoals Novadic-Kentron en de GGD Amsterdam) waar gebruikers anoniem hun drugs kunnen inleveren. Al deze organisaties werken samen met het DIMS-bureau: “Omdat wij niet de enige organisatie zijn die drugssamples opstuurt, is het daar erg druk”, legt Van Dam uit. Extra financiële middelen kunnen volgens haar de piekbelasting bij het laboratorium verlichten: “Het DIMS-bureau kan niet alles naar het laboratorium opsturen omdat er niet genoeg budget is. Meer geld kan helpen: daarmee kan de testcapaciteit vergroot worden.”

Overigens benadruk Van Dam dat drugsgebruik – ook als de verdovende middelen getest zijn – nooit zonder risico is: “Je weet niet hoe je reageert op bepaalde drugs. Wanneer iemand bijvoorbeeld een hartafwijking heeft en drugs gebruikt, kan dit mogelijk fataal zijn. Ook uitdroging of watervergiftiging zijn voorkomende gevaren.”

Het gebruik van drugs geeft altijd risico’s. Wil je geen risico lopen, gebruik dan niet. Wil je toch gebruiken? Laat je drugs dan altijd testen. Kijk op novadic-kentron.nl voor testlocaties, openingstijden en voorwaarden. Heb je vragen voor jezelf of iemand anders? Bel voor hulp of advies naar 073-6899090 of stel je vraag via hulp@novadic-kentron.nl. Daarnaast kun je de Red Alert app downloaden: hier vind je informatie en foto’s van pillen die een extra groot risico voor de volksgezondheid meebrengen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.