Drie evenementen die je in januari niet wil missen

Er gebeurt meer op en rondom de Tilburgse campus dan je kan bijhouden. Wat wil je niet missen, waar moet je bij zijn? Univers heeft iedere maand drie tips voor je. Met deze keer: pratende hersenen, troostende muziek en fonkelnieuwe gedichten.

Beeld: Sergey Novikov / Shutterstock

1. Praten met je hersenen

Er is geen orgaan dat zo tot de verbeelding spreekt als de hersenen. We denken ermee, verwerken er prikkels en sensaties mee en sturen ons lijf ermee aan. Zo kunnen we een rondje door de wijk lopen en een gesprek aanknopen met een bekende. Maar wat als het lichaam het begeeft? Mensen die compleet verlamd zijn kunnen kunnen niet meer communiceren. Of toch wel? Slimme computersystemen zijn aan te sturen met hersensignalen. Zodat er woorden, zinnen en zelfs teksten over te brengen zijn op een ander. Hoe dat precies werkt en hoe ver de ontwikkelingen op dit gebied zijn? Daarover leer je meer tijdens deze editie van Science Café.

Donderdag 19 januari, 20.00u in Paradox

Met: Mariska van Steensel, hersenonderzoeker UMC Utrecht

2. Meezingen met Hazes

Het nieuwste album van Beyoncé, die meezinger van André Hazes. Er is weinig dat ons zo kan raken als muziek. Muziek kan zelfs therapeutische werking hebben. Zo zetten verdrietige mensen vaak verdrietige muziek op: het is een manier om negatieve gebeurtenissen te verwerken. Of wordt het er allemaal juist nog wat erger door? En hoe komt het eigenlijk dat muziek emotioneel zoveel kan betekenen? Deze en andere vragen staan centraal tijdens het symposium Music & Emotion, voorafgaand aan een promotie over de troostende kracht van muziek.

Dinsdag 24 januari, 10.00u in de Blackbox

Met: Roger Giner-Sorolla (University of Kent), Annemieke van den Tol (University of Lincoln), Gunter Kreutz (Carl von Ossietzky University Oldenburg) en Susan van Hooren (Open Universiteit).

3. Zing, dicht en bewonder

Menig cultuurliefhebber op de campus kijkt er naar uit: Open Stage & Poetry Night. Het is de avond dat studenten en medewerkers fonkelnieuwe gedichten voordragen. Wie schittert kan tot campusdichter van Tilburg University worden verkozen. En dat is niet alles: er wordt gezongen, en gedanst, of wat voor moois je maar wil tentoonspreiden. Want heb je een talent? Laat het zien. Alles is mogelijk, luidt het motto, zolang het maar past op het podium.

Woensdag 1 februari, 19.00u in Grand Café Esplanade (Let op! Dit evenement stond eerst gepland op 26 januari. De datum is verzet.)

Met: talenten van de campus

Actuele informatie over bijvoorbeeld registratie, livestreams of wijzigingen, vind je op de pagina’s van de evenementen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.