Wat vinden Tilburgse studenten van ChatGPT?

ChatGPT kan opstellen schrijven en examenvragen beantwoorden. Gebruiken Tilburgse studenten de schrijfrobot daarvoor? En hoe gaat de universiteit om met deze nieuwe vorm van spieken? Univers gaat de campus op en vraagt het aan studenten en docenten.

De nieuwe ‘schrijfbot’ ChatGPT heeft al heel wat stof doen opwaaien de laatste weken. Met name onderwijsinstellingen maken zich druk over studenten die het programma gebruiken om opstellen te maken en examenvragen te beantwoorden. Om fraude tegen te gaan zijn universiteiten in Australië inmiddels weer overgestapt op ouderwets geschreven tentamens, melden verschillende nieuwsmedia.

Ook op Tilburg University speelt de kwestie. De examencommissies van de verschillende departementen kwamen deze maand bijeen om de gevolgen van ChatGPT voor het toetsen van leerresultaten te bespreken. En in een ingelaste webinar bespraken verschillende belanghebbenden de mogelijke implicaties voor het onderwijs op korte en langere termijn.

Gebruiken TiU-studenten ChatGPT?

Univers vroeg eerder Chris van der Lee, onlangs gepromoveerd op ‘computationele linguïstiek’ en professor Emiel Krahmer van het Departement Cognitie en Communicatie van de Tilburg School of Humanities and Digital Sciences, naar hun eerste bevindingen.

Maar we zijn ook benieuwd of de nieuwste technologie ook echt aanslaat bij studenten. Want in het eeuwige kat-en-muisspel tussen leraar en leerling is ChatGPT dé next-level spiektechnologie: een ‘schrijfbot’ die op commando antwoorden geeft op vragen uit de toets of het examen.

We vroegen op de campus of studenten het nieuwste digitale spiekbriefje al in hun hart gesloten hebben. Gert-Jan Leenknegt, voorzitter van de examencommissie bij Tilburg Law School, vertelt over de uitkomsten van een universitaire bijeenkomst over de impicaties van ChatGPT voor het onderwijs.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.