Veilig, schoon en voldoende water: dit is waarom je moet stemmen bij de waterschapsverkiezingen

Veilig, schoon en voldoende water: dit is waarom je moet stemmen bij de waterschapsverkiezingen

Drinkwater en riolering? Daar houden de waterschappen zich helemaal niet zoveel mee bezig. Wat doen ze wel, en waarom is het belangrijk dat je gaat stemmen bij de waterschapsverkiezingen? “We lopen in Nederland achter op de rest van Europa.”

De waterschapsverkiezingen komen eraan. En die moeten we 15 maart zeker niet achteloos voorbij laten gaan, vindt waterschapsbestuurder en TiU-docent Cynthia Pallandt. “Het is heel belangrijk dat je gaat stemmen. Water is van levensbelang. Je ziet de resultaten van jouw keuze direct om je heen in je omgeving.”

Traditioneel zorgt het waterschap voor de waterveiligheid achter de dijken en de beheersing van de grondwaterstanden, zodat boeren hun land kunnen bewerken. Boeren en landbeheerders hebben daardoor een stevige vinger in de pap bij het waterschap.

Dat verandert de laatste jaren. Natuurorganisaties en groene partijen werpen zich steeds nadrukkelijker op als belangenbehartigers voor natuur en milieu. Daarnaast speelt de laatste jaren ook klimaatverandering een steeds grotere rol.

In dat spanningsveld tussen boerenbelangen, waterveiligheid en natuurbehoud moeten waterschapsbestuurders soms kiezen voor ingrijpende maatregelen. Wat doen ze bijvoorbeeld met de bever, die graaft op plekken waar dat minder gewenst is?

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.