Dit is er in april te doen op de campus: drie tips

Hoe maak je duurzame keuzes met een kleine portemonnee? Kan de universiteit de tijd bijbenen zonder zichzelf te verliezen? En zijn we eigenlijk nog wel in staat om zelf keuzes te maken, of hebben algoritmes ons in hun greep? Drie grote vraagstukken die je niet wil missen in april.

Beeld: Alena Koval / Pexels

1. Het prijskaartje van duurzaamheid

Het is een verdraaid lastig dilemma. Iedereen zou duurzame t-shirts en een zuinige koelkast in huis moeten hebben, want zolang we allemaal de verkeerde keuzes maken, komen we nooit van kinderarbeid en een opwarmende aarde af. Maar aan groene keuzes hangt vaak een hoog prijskaartje. Doe je wel genoeg, en kan dat misschien ook op een andere manier? Wetenschappers nemen in dit symposium je twijfels weg en geven richting.

* Sustainability on a Budget (Engels)
* Woensdag 5 april, 15.45u in de Blackbox
* Met docent Duurzame Consumptie Etienne Lorang, sociaal psycholoog Ellen Dreezens en Elisah Pals van Zero Waste Nederland

2. Wim van de Donk spreekt: Willem Witteveenlezing 2023

Wat te doen en wat niet? In de Willem Witteveenlezing buigt rector Wim van de Donk zich over de vraag waar de aandacht naar uit moet gaan en hoe de universiteit de tijd kan bijbenen zonder zichzelf te verliezen. Fundamenteel én toegepast onderzoek doen op het gebied van recht en psychologie tot data science. Studenten opleiden in evenzovele richtingen. Zorgen voor voldoende werkplekken, duurzame koffiebekertjes en zwarte cijfers in de boeken. En dat in een wereld die van klimaatcrisis in oorlog struikelt, terwijl grensverleggende technologieën alles aanhoudend op z’n kop zetten. De universiteiten zijn aan zet.

* Willem Witteveenlezing 2023 (Nederlands)
* Donderdag 13 april, 19.00u in de aula
* Met rector-magnificus Wim van de Donk en rector-magnificus Herman Van Goethem (Universiteit Antwerpen)

3. Zelf keuzes maken

Om zo snel mogelijk in een vreemde stad te komen volgen we de routeplanner, terwijl die er soms ook naast zit. Onze stappenteller zegt dat we onvoldoende hebben bewogen, dus voelen we ons schuldig als we op de bank zitten. En sociale media schotelen ons continue een vertekend beeld van de werkelijkheid voor, dat we slikken als zoete koek. Kunnen we nog zelf keuzes maken? Gewoon, door authentiek te zijn. Onszelf. Of hebben algoritmes ons voorgoed in hun greep? Ga erover in gesprek tijdens het Flow-symposium.

* Authenticity in the Digital Age (Engels)
* Maandag 24 april, 13.00u in de Blackbox
* Met postdoc-onderzoeker Responsible Design Karolina La Forse (Universiteit Twente)

Actuele informatie over bijvoorbeeld registratie, livestreams of wijzigingen, vind je op de pagina’s van de evenementen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.