Geestelijke gezondheid van studenten zorgwekkend? Dat valt best mee

Geestelijke gezondheid van studenten zorgwekkend? Dat valt best mee

Moeten we ons zorgen maken over de geestelijke gezondheid van studenten? Misschien minder dan gedacht. Met de meeste studenten gaat het namelijk best goed, blijkt uit onderzoek van Cedric Stalpers van het departement ontwikkelingspsychologie. ‘Mogelijk schetste het RIVM een te negatief beeld.’

Beeld: Vectorium / Shutterstock

Na de coronapandemie uitte het RIVM zijn zorgen. Het onderzoeksinstituut signaleerde in 2021 eenzaamheid, prestatiedruk, stress en slaapproblemen onder studenten. Hoe gaat het nu met deze groep? Om die vraag te beantwoorden, zette Cedric Stalpers samen met studenten Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie en Positieve Psychologie een enquête uit onder 327 studenten van het hbo en de universiteit uit Tilburg en omgeving.

Een ruime zeven

De resultaten zijn opzienbarend. Met de meeste studenten gaat het namelijk best goed. Studentenwelzijn heeft veel weg van een wielerwedstrijd, blijkt uit het onderzoek: er is een sterke kopgroep, een groot peloton en een kwetsbare groep achterblijvers te onderscheiden.

De kopgroep, die meer dan een 8 als rapportcijfer voor het eigen leven geeft, omvat een kwart van alle studenten. Het peloton, dat zichzelf een ruime 7 geeft, bestaat uit meer dan de helft van de studenten: ruim 60 procent. De kwetsbare achterhoede, 15 procent van de ondervraagde studenten, geeft het leven een cijfer dat niet hoger is dan een 5,7.

Kwetsbare studenten

Er is dus wel een groep waar het minder goed mee gaat. Studenten die zich in de achterhoede begeven, verschillen qua persoonlijkheid sterk van het peloton en de kopgroep: ‘Kwetsbare studenten zijn emotioneel minder stabiel en eerder geneigd tot somberen. Ze zijn graag op zichzelf en zonderen zich af. Opvallend genoeg denken ze meer aan anderen dan zichzelf. Juist de groep die het meest kwetsbaar is, cijfert zichzelf opvallend vaak weg voor een ander’, stelt Stalpers.

Studentenpsycholoog

Een meerderheid van de respondenten geeft aan dat de eigen opleiding weinig belangstelling toont voor hun geestelijke gezondheid. Daarnaast leert die hen niet omgaan met tegenslagen, het begrijpen van emoties of grip krijgen op het eigen leven: ‘Het is zorgwekkend dat juist de kwetsbare achterhoede de minste steun van de eigen opleiding ervaart.’

Een andere uitkomst van het onderzoek: juist deze kwetsbare groep durft van alle ondervraagden het minst naar een hulpverlener zoals een studentenpsycholoog te gaan. ‘Bijna de helft van hen ervaart enige drempelvrees. Dat terwijl deze kwetsbare groep meer studiestress ervaart en minder veerkracht heeft dan de andere twee.’

De kwetsbare groep helpen

Volgens Stalpers schetste het RIVM mogelijk een té negatief beeld van het studentenwelzijn: ‘Met 85 procent van de studenten gaat het geestelijk gezien ‘redelijk goed’ tot ‘goed’. Tegelijkertijd ervaart de kwetsbaarste groep wel de hoogste drempel om hulp te zoeken’.

Hij hoopt dat de studenten met wie het goed gaat, ook eens achteromkijken: ‘In de sportwereld wil de kopgroep zich doorgaans losmaken van het peloton en de achterhoede ver achter zich laten. Als humanist hoop ik echter dat de kopgroep vaart mindert en juist de kwetsbare groep verder helpt.’

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.