Universiteiten geven nieuwe lijst met hoogleraren: zestig bijzondere leerstoelen aan Tilburg University

Universiteiten geven nieuwe lijst met hoogleraren: zestig bijzondere leerstoelen aan Tilburg University

De universiteiten hebben hun lijst met leerstoelen aangevuld die bedrijven, stichtingen of overheden voor hen betalen. Tilburg University heeft ruim zestig bijzondere leerstoelen in huis. Ook worden drie fiscale leerstoelen gefinancierd door Zuidaskantoren en de Belastingdienst.

Beeld: Ben Bergmans

Met hulp van de universiteiten stuurde minister Dijkgraaf begin dit jaar een overzicht naar de Tweede Kamer waaruit bleek dat minstens 263 leerstoelen van Nederlandse universiteiten betaald worden door onder meer de Belastingdienst, lokale overheden, instanties en stichtingen.

Maar na onderzoek van het Financieele Dagblad moest hij erkennen dat die lijst niet compleet was. De universiteiten hebben de overzichten nu gecorrigeerd en aangevuld. Het gaat om lijsten per universiteit van ‘bijzondere’ leerstoelen die externe financiering krijgen. Deze leerstoelen kunnen publiek bekostigd zijn (maar dan niet door het ministerie van OCW), of ze krijgen financiering van een stichting of bedrijf.

Zestig leerstoelen

Er zijn ruim zestig bijzondere leerstoelen aan Tilburg University, blijkt uit het overzicht. Inhoudelijk zijn er grote verschillen, de leerstoelen zijn verspreid over de verschillende faculteiten. Het gaat bijvoorbeeld om de leerstoelen Coöperatieve Financiële Dienstverlening, Data Science in de rechtspraak en Ouderenzorg.

Ook worden drie fiscale leerstoelen aan Tilburg University gefinancierd, blijkt uit een aparte lijst. Grote kantoren aan de Amsterdamse Zuidas en de Belastingdienst betalen mee aan deze leerstoelen.

Landelijk register

In een brief aan minister Dijkgraaf betreurt voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging UNL de commotie over de eerdere lijsten. Hij wijt de fouten aan misverstanden rondom de termen ‘publieke middelen’ en ‘(in)directe financiering’ en pleit voor scherpere definities.

UNL werkt aan een landelijk register met nevenwerkzaamheden van hoogleraren en externe financiering van leerstoelen. Het zou eind 2023 klaar moeten zijn. Minister Dijkgraaf vindt het belangrijk dat de universiteiten zulke informatie over leerstoelen publiek toegankelijk maken. ‘Daarmee kan voorkomen worden dat het vertrouwen in de wetenschap wordt geschaad’, schrijft hij in antwoord op Kamervragen van de VVD.

Rond de zomer praat hij met de rectoren van de universiteiten over de balans ’tussen bijzondere en gewone hoogleraren, met en zonder een nevenfunctie of externe financier’. Verder laat hij onderzoeken of de Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit in dit opzicht nog aan de eisen voldoet.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.