‘Communicatie rond nieuwe kandidaten medezeggenschap verdient geen schoonheidsprijs’

‘Communicatie rond nieuwe kandidaten medezeggenschap verdient geen schoonheidsprijs’

Enige consternatie ontstond er in de Universiteitsraad (UR) van 6 april, toen studentenfractie Front in de rondvraag bij monde van Marinka Hack vragen stelde bij nieuwe eenlingen op de kandidatenlijst voor de raadsverkiezingen. Ze kwamen blijkbaar als een duveltje uit een doosje tevoorschijn, ook nog eens met een uiterst summier, of helemaal geen, program. Het raadswerk is, aldus Front, ingewikkeld en te omvangrijk voor een individu alleen.

Beeld: Univers

UR-voorzitter Rien Wijnhoven reageerde daar enigszins geïrriteerd op en verwees naar het organiserende Stembureau dat de kandidaten goedkeurt. Rien, later: ‘Dit is hoe democratie hier en nu werkt, iedereen mag zich kandidaat stellen, wanneer aan de eisen wordt voldaan. En dat was hier het geval.’ Front blijkt niet tegen de kandidaatstelling op zich, maar vraagt zich wel af op of een dergelijke ontwikkeling met versnipperde eenpersoonsfracties in het belang van de student is.

Tegenwicht tegen SAM en Front

Op de kandidatenlijst voor de UR figureerden inderdaad zes losse nieuwelingen waarvan alleen Coen Jonkman (atleet, ondernemer, filosofiestudent) met een summier statement kwam: ‘Just that you do the right thing. The rest doesn’t matter.‘ Over de andere eenlingen kwamen we alleen hun naam te weten.

NOVUM, de naam zegt het al, een nieuwe club, bundelde vijf kandidaten ‘Als tegenwicht tegen SAM en Front’. Alleen drie van hen gaven een korte toelichting. Tim Hopstaken: ‘Meer aandacht voor de individuele student.’ Negin Mirzaghavan: ‘Learn, earn, succeed: Internships for all.’ Behamin Akhbarinia: ‘Voice of the student, for the student.’ Wat dat tegenwicht tegenover SAM en Front dan verder precies inhield bleef hangen.

In de Faculteitsraad TSHD wist uiteindelijk alleen NOVUM-lid Zehra-Hasret Karakilic een zetel in de wacht te slepen. De rest van de nieuwkomers kon geen potten breken. Zero zetels in de UR en de andere faculteitsraden. Dat lag hoogstwaarschijnlijk aan onbekendheid, de povere last minute online presentatie en onzichtbare ‘campusmarketing’. De nieuwelingen kwamen pas laat in actie, bleken niet goed voorgelicht of verwarden de kandidaatstelling met een stemoproep. Dat moet volgende keer sowieso anders, vindt ook Wijnhoven. Het zou goed zijn om al in een vroegere fase een voorlichtingssessie te organiseren voor kandidaat-leden. Dat voorkomt de ruis die dit jaar is ontstaan.

De achterban

Fractie Front behaalde met 3.550 stemmen weer 6 zetels. SAM kreeg 2.045 stemmen, wat opnieuw 3 zetels opleverde. Enigszins teleurgesteld verliet SAM de zaal, in tegenstelling tot het vreugdedansende Front, dat blijkbaar niet verwacht had haar zeteltal te behouden. Raadslid Joost Lamers, en andere SAM’ers, zagen we die middag nog gelaten een pilsje wegdrinken bij Café Esplanade. ‘Nee, hier hadden we niet op gehoopt.’ Een evaluatie die het verschil zou kunnen verklaren volgt in rustiger tijden.

Insiders vermoeden dat Front haar digitale netwerk beter op orde heeft. De actieve Front-achterban zou op de ‘socials’ de kiezers beter bereiken. Aan de live-campagnes op de campus van beide teams lag het niet want die waren in omvang vrij identiek. Hoeveel studenten er op de campus worden overgehaald om hun stem uit te brengen is de vraag. Daarbij, lang niet alle studenten komen naar de campus. Er zijn studenten die dan de universiteit mijden, horen we, om de vele recruiters met hun vraag ‘heb je al gestemd?’ niet tegen het lijf te hoeven lopen.

Daling opkomst niet goed voor imago UR

Tilburg University trapte de studentenverkiezingen voor de raden af, gevolgd door TU/e, VU en Leiden. Andere universiteiten volgen in mei en juni. Tilburg zag de gemiddelde opkomst dalen van 36,4% naar 31,4%. Of Tilburg het hoogste (lage) opkomstpercentage weet te handhaven? Dat zit er wel in. De oproep van minister Dijkgraaf bij WNL en in Univers lijkt vooralsnog weinig effect te hebben. Eindhoven ging van 28,4% naar 21,7%, Leiden kwam uit op een historisch lage 12,3 % en de Amsterdamse VU op 9,3%. Er is dus nog wel wat werk aan de democratische winkel in universiteitsland.

Clemens van Diek doet in columns verslag van de uraad. Dit doet hij namens de universiteitsraad.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.