Front grote winnaar verkiezingen medezeggenschap

Fractie Front doet opnieuw goede zaken bij de verkiezingen voor de universiteitsraad en de faculteitsraden. Front wint zes van de negen zetels in de uraad, de overige drie gaan naar fractie SAM.

Met wat schok en ongeloof, maar vooral met heel veel blijdschap viert Front de goede uitslag van de medezeggenschapsverkiezingen. Beeld: Jack Tummers

De rookwolken zijn opgetrokken, na een paar dagen uitstel zijn de voorlopige uitslagen van de medezeggenschapsverkiezingen voor studenten bekendgemaakt. Algehele conclusie: de verhoudingen blijven grotendeels zoals ze vorig jaar al waren. Front blijft de grootste in de universiteitsraad en met de Active-fracties ook in twee faculteitsraden.

De zetelverdeling

Fractie Front haalt net als vorig jaar zes zetels in de universiteitsraad en fractie SAM drie. En ook in de faculteitsraden blijven de verhoudingen grotendeels hetzelfde. Op de economische faculteit blijft Active TiSEM de grootste met 5 zetels, ECCO behoudt er 2. De nieuwe concurrerende kandidatenlijst TEMPO en vier onafhankelijke kandidaten konden daar geen verandering in brengen.

Bij rechten is het ook dit jaar Vrijspraak gelukt om Front-fractie Active TLS op het tweede plan te houden. Vrijspraak wint 4 zetels, Active TLS de overige 3. Die derde Active-zetel gaat naar Antje Beers. Vorige maand hoopte ze nog met enthousiast campagnevoeren op een goed resultaat voor het CDA en haarzelf bij de Provinciale Statenverkiezingen. Dat lukte toen niet, maar deze zetel is dus wel binnen.

De zetels bij TSB worden inmiddels traditiegetrouw verdeeld tussen de fracties Active TSB en Stimulus. Er gaan 5 zetels naar Active en 2 naar Stimulus. Twee onafhankelijke kandidaten is het niet gelukt een stok tussen die wielen te steken.

De studentenfracties tijdens de verkiezingscampagne op de campus. Beeld: Univers

Dat gebeurde wel bij geesteswetenschappen. Als enige partij op die faculteit hoopte Active TSHD weer de volle buit van 5 zetels binnen te halen. Dat was buiten Zehra Karakilic gerekend. Als enige onafhankelijke kandidaat snoept zij een zetel af van de zittende partij en mag komend collegejaar in de faculteitsraad plaatsnemen.

Bij theologie deed er dit jaar ook een studentenpartij mee, namelijk Student Perspective. Maar omdat er meer zetels dan kandidaten zijn, waren er voor deze faculteit geen verkiezingen nodig.

Opkomst

Voor de universiteitsraad stemden in totaal 3.550 studenten op kandidaten van fractie Front en 2.045 op fractie SAM. Dat is minder dan vorig jaar. Met 31,45% is de opkomst dan ook vijf procent lager dan een jaar geleden. Volgens Renata van Leeuwaarde, vicevoorzitter van het stembureau, is dat mogelijk een gevolg van een storing in de stemapplicatie op de eerste verkiezingsdag. Meestal worden juist dan de meeste stemmen uitgebracht.

Op dinsdagochtend 11 april draaiden de onlinecampagnes volop, was de campus aangekleed met vrolijke campagnestands en vol met wervers die hun medestudenten informeren en proberen te verleiden tot een stem op hun eigen partij. Maar juist de ochtend van die eerste verkiezingsdag bleek het uitbrengen van zo’n stem net niet mogelijk.

Wie wilde stemmen, lukte het niet om in te loggen op de verkiezingssite. Het duurde tot 14.30 uur voor de problemen waren opgelost. Vanwege de storing werd de verkiezing wel verlengd tot vrijdagochtend en is ook besloten om de uitslagen extra te controleren. Vandaar dat het bekendmaken van de uitslag werd uitgesteld tot deze dinsdag 18 april. Uiteindelijk bleek er met de verkiezingsresultaten niets mis, en kon Renata van Leeuwaarde de uitslag bekendmaken. Die werd in delen van de zaal met veel gejuich ontvangen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.