Studenten uit de stress: vast huurcontract voor studentenkamers wordt de norm

Studenten uit de stress: vast huurcontract voor studentenkamers wordt de norm

Goed nieuws voor studenten: als het aan de Tweede Kamer ligt, moeten verhuurders vanaf volgend jaar vaste huurcontracten aanbieden. 

Beeld: Marcus Loke / Unsplash

Afgelopen dinsdag stemde een meerderheid van de Tweede Kamer formeel in met een initiatiefvoorstel van PvdA en ChristenUnie om vaste huurcontracten weer de norm te maken. Eerder vergaarden D66 en SP steun van een Kamermeerderheid om deze woonzekerheid ook te bieden aan huurders van onzelfstandige woonruimten. In de praktijk zijn dat vaak studentenkamers. 

Stress en onzekerheid

Door krapte op de woning- en kamermarkt is het voor studenten vaak moeilijk om woonruimte te vinden. Ook kregen steeds meer huurders – waaronder veel studenten –  de afgelopen jaren een tijdelijk huurcontract aangeboden.

Volgens D66-Kamerlid Faissal Boulakjar zorgt dit voor veel stress en onzekerheid onder studenten: ‘Uit angst dat hun huurcontract niet verlengd wordt, durven huurders hierdoor in sommige gevallen niet naar hun huisbaas te stappen wanneer er ernstige gebreken in de woning aanwezig zijn, zoals schimmel, lekkages of rotte kozijnen.’

Door vaste huurcontracten de norm te maken, hopen D66 en SP hier een einde aan te maken.

Uitzondering

Om te voorkomen dat schaarse woningen bezet worden gehouden door mensen voor wie die eigenlijk niet zijn bedoeld, mogen verhuurders in enkele gevallen nog wel tijdelijke contracten aanbieden. Sommige woningen zijn bijvoorbeeld specifiek voor een bepaalde doelgroep gebouwd; zoals voor jongeren, ouderen, gehandicapten of studenten.

Hierdoor blijven short-stay contracten voor uitwisselingsstudenten en campuscontracten bestaan. Een campuscontract is een huurcontract voor de nominale duur van een studie. Na deze periode (meestal vijf jaar) mag de huurbaas eisen dat de kamerbewoner de woning verlaat. Om misbruik te voorkomen, mogen verhuurders ieder jaar de huurders vragen om een bewijs van inschrijving aan een onderwijsinstelling. Op deze manier kunnen huurbazen de doorstroming in studentenhuizen op gang houden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.