Nieuwe afspraak Tilburgse studentenhuisvesting: er moeten duizend tot zestienhonderd extra kamers bij

Nieuwe afspraak Tilburgse studentenhuisvesting: er moeten duizend tot zestienhonderd extra kamers bij

Omdat Tilburg University harder groeit dan verwacht, zijn er de komende jaren flink meer kamers nodig. Daarom is het Tilburgse studentenhuisvestingsconvenant aangepast. Het doel: zo’n duizend tot zestienhonderd extra kamers, in de categorie betaalbaar.

Beeld: Jack Tummers

Dakloze studenten, dat nooit meer. Daarom sloten gemeente Tilburg, Tilburg University, de hogescholen Fontys en Avans en de Tilburgse woningbouwverenigingen in 2020 een convenant waarin staat dat er in vijf jaar tijd 1.900 extra studentenkamers moeten komen. Maar nu al blijkt, dat zijn er niet genoeg. Vandaar dat er aanvullende afspraken moesten komen. Oftewel: nog meer nieuwe kamers. In het aangepaste convenant is overeengekomen dat er 2.850 tot 3.500 extra kamers beschikbaar zijn in 2025.

De nieuwe afspraken zijn vooral nodig door de groei van Tilburg University, die gaat harder dan verwacht. Bij ondertekening van het oorspronkelijke convenant werd voorspeld dat de universiteit zou groeien naar 20.000 studenten. Dat werd al waargemaakt in 2021. Nu is de verwachting dat de universiteit in 2025 zo’n 22.500 studenten telt, en daarna nog verder groeit tot 24.000 studenten. Een kwart daarvan zou bestaan uit internationale studenten.

Op dit moment zijn er pas 423 van die afgesproken extra kamers gerealiseerd en 900 zijn in de onderzoeks- of uitvoeringsfase. Dit zijn vooral kamers (en studio’s) van de meer prijzige soort. Daarom benadrukt het convenant dat het wenselijk is om de rest betaalbaar te houden: onzelfstandige kamers onder de kwaliteitskortingsgrens van 452,20 euro per maand.

Om die groei te kunnen verwezenlijken heeft nu ook studentenhuisvester SSH het convenant getekend. Stichting Student Housing is in Tilburg al verhuurder van Talent Square en heeft toegezegd om de komende jaren voor een extra 600-800 kamers te zorgen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.