Voedselverspilling op de universiteit: ‘Eten dat overblijft, verdient een betere bestemming dan de prullenbak’

Voedselverspilling op de universiteit: ‘Eten dat overblijft, verdient een betere bestemming dan de prullenbak’

Donuts, belegde broodjes en vers fruit. Aan het einde van de dag blijft er veel eten over in de cafetaria’s van Tilburg University. Twee studenten zagen het overgebleven eten direct in de prullenbak verdwijnen en trekken aan bel: ‘Zolang we eten weggooien, is de campus niet duurzaam.’

Beeld: Jack Tummers

Het is vijf uur in de namiddag op een normale doordeweekse dag. Bachelorstudenten Beltrán Lara Rodríguez en Victoria Stefanou hebben de hele dag gestudeerd in de CUBE. Hongerig lopen ze naar de cafetaria van het gebouw om een versnapering te kopen die hun knorrende magen kalmeert. Tot hun teleurstelling zijn ze net te laat want de dame van de catering is al aan het opruimen.

‘Wat gebeurt er met al dat eten dat niet is verkocht?’, vraagt Beltrán haar. ‘Dat gooien we weg’, antwoordt de medewerkster. ‘Mag ik dan misschien zo’n muffin hebben?’, vraagt hij wijzend op een stapel zoetigheden die is overgebleven. ‘Nee, ik moet het weggooien. Dat is het beleid’, legt ze uit. Een paar seconden later verdwijnt de muffin samen met een stapel broodjes, een paar bananen en onaangeroerde smoothies in de prullenbak.

Donuts in de prullenbak

Vol ongeloof kijken de studenten elkaar aan. Voor hen is het onvoorstelbaar dat in deze tijden waarin supermarktprijzen de pan uitrijzen, mensen naar de voedselbank gaan en duurzaamheid een belangrijk thema is, eten wordt weggegooid.

‘Tilburg University zet zich in voor een duurzame campus, maar zo lang we eten weggooien op de campus is daarvan geen sprake’, legt Beltrán uit aan Univers. ‘Daarom besloten we contact op te nemen met de universiteit en CIRFOOD (cateraar van de universiteit, red.). Het overgebleven eten aan het einde van de dag verdient een betere bestemming dan de prullenbak.’

Een betere bestemming

Zo zou er volgens Beltrán en Victoria nog actiever voedsel aangeboden kunnen worden in de Too Good To Go-app. Via die app kunnen mensen aan het einde van de dag onverkocht eten kopen bij winkels, restaurants of cateringservices. ‘Op dit moment biedt CIRFOOD lang niet al het overgebleven voedsel van de universiteitscafetaria’s aan op de app. Ze zouden nog veel meer mensen blij kunnen maken met alles wat er overblijft. Ook zou CIRFOOD producten aan het einde van de dag met kortingen kunnen aanbieden: liever een donut voor de helft van de prijs verkopen dan hem weggooien, toch?’

Ook lijkt het de twee studenten een goed idee dat de universiteit en CIRFOOD beter samenwerken met bijvoorbeeld de Tilburgse voedselbank: ‘Ik heb afgelopen zomer bij een voedselbank in Stuttgart gewerkt. Mensen die krap bij kas zaten, waren vaak enorm blij met al het eten dat ze kregen. Het is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend om zonder honger naar school, werk of bed te gaan. Ook in Tilburg gaan mensen naar de voedselbank. Het feit dat een aantal kilometer verderop op de universiteit eten in de prullenbak verdwijnt, vind ik onverteerbaar’, legt Victoria uit.

Beltrán Lara Rodríguez en Victoria Stefanou. Beeld: Jack Tummers

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Maar mag al het overgebleven eten uit de cafetaria’s van Tilburg University zomaar aan hongerige studenten of de voedselbank worden weggeven? CIRFOOD district manager Matthieu van der Pool legt uit dat dit niet het geval is: ‘Wij moeten ons houden aan de regels van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Die zorgen ervoor dat mensen het verkochte (of weggegeven) voedsel veilig kunnen consumeren. Niet al het eten dat aan het einde van de dag overblijft, voldoet nog aan de eisen van de NVWA.’

‘Zo moeten gepresenteerde broodjes, zoete gebakjes en andere verse snacks binnen twee uur worden verkocht. Als ze er na die tijd nog liggen, wordt het afgeschreven. Dat betekent dat we ze vanuit veiligheidsoverwegingen en regelgevingen ook niet meer kunnen weggeven’, legt van der Pool uit.

Net als de studenten vindt ook Van der Pool het vervelend om eten weg te gooien: ‘Met elk product dat in de prullenbak verdwijnt, gooien wij een stukje rendement weg. Zowel vanuit duurzaamheids- als commercieel oogpunt wil je dat voorkomen.’

Iedere dag monitort CIRFOOD welke producten er overblijven zodat ze zo goed mogelijk kunnen inspelen op de behoefte van klanten. Op deze manier hoopt het bedrijf zo min mogelijk producten af te hoeven schrijven: ‘Blijft er toch eten liggen en is dat volgens de eisen van de NVWA nog verkoopbaar? Dan verkopen we dat voor een verlaagde prijs via de Too Good To Go-app.’

Balanceren

Maar volgens Van der Pool blijft het balanceren op een dun koord: ‘Enerzijds wil je zo min mogelijk voedsel verspillen, anderzijds wil je wel klantvriendelijk blijven. Als we niks willen verspillen, kunnen we eten slechts op bestelling klaarmaken. In dat geval is de kans groot dat een klant een half uur moet wachten op een broodje of een warme maaltijd’, legt hij uit.

‘Die tijd hebben studenten, medewerkers en andere bezoekers van de horecaoutlets niet. Bovendien wordt de prijs van een broodje een stuk hoger omdat er dan veel meer personeel nodig is die bestellingen á la minute kunnen bereiden. Wie wil er nu zeven, acht of negen euro betalen voor een broodje?’

Toch trekt Van der Pool zich de zorgen van de studenten wel aan: ‘We schrijven slechts drie procent van het ingekochte eten af. Vergeleken met andere branches (cateringservices, horecagelegenheden, supermarkten of speciaalzaken, red.) doen we het best goed: daar ligt de afschrijving vaak veel hoger. Toch wil ik altijd nadenken hoe het nóg beter kan want dat is een van de belangrijkste pijlers van onze duurzaamheidsvisie. Ik nodig de bezorgde studenten dan ook van harte uit voor een kop koffie om samen na te denken hoe we nog minder voedsel kunnen verspillen.’

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.