Miezemuizen in de raad

Achter je laptop een pizza of boterham eten in de bibliotheek of gebouw Montesquieu? Dat mag binnenkort niet meer. Er komen teveel muizen af op de voedselresten, bleek tijdens de laatste universiteitsraad. Behalve over kruimels, ging het tijdens de raad ook over de meerjarenbegroting. De medezeggenschap heeft er nog veel vragen over.

Beeld: Univers

De universiteit heeft een muizenprobleem. Zo vernamen we bij agendapunt 3 in de Universiteitsraad (UR) van 8 juni. De beestjes roetjsen onverwachts langs studentensneakers in Montesquieu en de Library. Oorzaak? Etensresten in overvloed voor de kleine knagers, omdat er ooit is afgesproken dat er in die gebouwen gehapt mag worden achter de laptop. Sindsdien doen e-bike-koeriers goede zaken.

Op een drukke campusdag- en avond worden er heel wat pizza’s en ander snelvoer afgeleverd. Hoofd Facility Services Paul Hoeijmans schat het aantal binnenzeilende bezorgers op een goede dag op wel 30. Wekelijks gaan zo’n 200 pizzadozen van de bieb naar het oud papier. Het campusleven is net real life.

Dat geknabbel moet afgelopen zijn vinden beheerders en bestuurders, en dus is het per 1 juli uit met de fastfoodpret in M en L. De studentenfracties wilden natuurlijk weten of en hoe het muizenprobleem wordt aangepakt en wat dan het hapalternatief wordt. De hongerige muizen zullen te maken krijgen met een ‘standard procedure’ (kortom: lokdozen met gif).

Hongerige studenten

De hongerige studenten kunnen voortaan, willen ze in de avonduren en weekends iets verorberen, naar de Tuinkamer. Dat blijkt een nieuwe uit de grond gestampte restaurant-aanbouw van gerecyclede materialen uit het gesloopte Prismagebouw. Een tweede leven voor hout, staal en steen. Dat geldt dan weer niet voor de muis.

Maar het bleef niet bij dit gemiezemuis. De rest van de UR handelde bijna geheel (ruim twee uur) over een, jawel, Voorlopernotitie FIRMa. Wat is een Voorlopernotitie? Wat is FIRMa? Kort door de bocht: nadere uitleg bij de begroting 2024-2028. Maar ‘voorgelopen’ kon er voorlopig niet. De raad wil dat er eerst nog wat ‘nagelopen’ wordt.

Begroting nalopen

Bert Willems van medewerkersfractie TiU International  verwoordt, namens de raad, wat er dan allemaal nagelopen moet worden voordat de Voorlopernotitie instemming kan krijgen. Zo ontbreekt een heldere onderbouwing en een timetable. Verder wil Willems weten wat de impact is voor het verdeelmodel, de governance en het Strategisch Plan. Ook constateert hij dat door delegatie naar lagere niveaus wetenschappers worden uitgesloten van discussie. De studentenfracties konden er evenmin chocola van bakken. Dus no ‘consent’. De fracties staan alert in de wedstrijd en spelen het spel geenszins als een stel brave grijze muizen.

Daarop moet het CvB alles uit de kast halen om de zaak nog te redden want ‘any delay is a problem‘, aldus vice-voorzitter Paulina Snijders in haar laatste budgetverdediging (‘De moeilijkste in al die jaren’). Zij vertrekt naar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Er vallen over en weer nog veel woorden over taakstellingen, beleidskaders, vervolgstappen, prioriteringen, knelpunten, posterioriteiten, kwaliteitsafspraken en Haags beleid vooraleer er, na de nodige schorsingen, een compromis wordt gevonden, met een grappig semantisch staartje.

Maastrichtse toestanden

De Voorlopernotitie zal instemming krijgen als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Nee, fout, voorwaarden zijn te beperkend, die houden de boel maar op. ”We moeten wel verder’, aldus rector Wim van de Donk. ‘Conditional consent’ dan? Nee, ook te bindend. Dus werd het ‘consent met een asterisk’, waarbij de * staat voor aanvullende afspraken. Zo komt er een extra verdeelmodel-sessie en extra aandacht voor de omvangrijke extra uitgaven aan IT en cybersecurity. Met spek vangt men muizen. De rector: ‘Want we willen hier geen Maastrichtse hacktoestanden’.

Het was de laatste FIRMa die onder leiding van financieel directeur Folkert Kootstra werd gecomponeerd (na 30 TiU-jaren op naar pensionadaland). Opvolger Dirk de Groot kan zijn borst natmaken want hij wordt meermaals getipt als de man die mede het financiële verdeelmodel en het proces richting de finale managementrapportage in december in die asterisk-sessie mag verduidelijken.

Big Brother

En zo werd het alsnog een feest van de democratie op deze 8e juni, de dag waarop 74 jaar geleden het boek 1984 van George Orwell verscheen, die krachtige aanklacht tegen totalitarisme en het fenomeen Big Brother. De raadsvoorzitter memoreerde daar in het begin van de UR aan en ook de rector deed dat tijdens de verrassingsparty voor hoogleraar recht en informatisering Corien Prins. De UR pauzeerde een tijdje om daar aanwezig te kunnen zijn.

Prins ontvangt namelijk in oktober de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van ons land. De tweede in het bestaan van de universiteit (econoom Lans Bovenberg was de eerste in 2003). Laat nou net Prins een voorloper zijn op het gebied van digitalisering met al zijn Big Brother-achtige uitvloeisels. Zij zou daarom de UR goed kunnen adviseren over IT- en securitybeleid, bijvoorbeeld in zo’n asterisk-sessie. Want die muis krijgt vast nog een staartje.

Clemens van Diek doet in columns verslag van de uraad. Dit doet hij namens de universiteitsraad.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.