TiU maakt zich zorgen over Haagse plannen tegen verengelsing universiteiten

TiU maakt zich zorgen over Haagse plannen tegen verengelsing universiteiten

Grote onrust aan Tilburg University. De plannen van minister Dijkgraaf om verengelsing van universiteiten tegen te gaan, vallen slecht.

Beeld: Jack Tummers

Internationale studenten weten Tilburg University goed te vinden. Bijna een kwart van de ingeschreven studenten komt inmiddels uit het buitenland. Ook Engelssprekende medewerkers zijn geen uitzondering meer. Vakken en opleidingen worden vaker in het Engels gegeven. Logisch dat er onrust is ontstaan, nu onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft aangekondigd dat hij iets wil doen aan de verengelsing van universiteiten.

Als het aan de minister ligt wordt vanaf collegejaar 2025-2026 maximaal een derde van de vakken in het Engels gegeven. Dit geldt alleen voor Nederlandstalige bachelors, maar op termijn moeten ook bestaande Engelstalige opleidingen een toets doorstaan: is het echt nuttig om de opleiding in een andere taal aan te bieden? In de wet staat namelijk dat Nederlands de norm hoort te zijn aan universiteiten. Te vaak wordt daar nog vanaf geweken, aldus Dijkgraaf.

Vrees voor gevolgen

Aan Tilburg University vinden ze ook dat ‘een meer bewuste afweging’ van het gebruik van het Engels goed zou zijn, maar daar houdt de instemming ongeveer wel op. De universiteit is kritisch op de aangekondigde plannen, blijkt uit een reactie. Ze vreest voor de ‘gevolgen voor onze medewerkers, studenten en uiteindelijk voor de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek.’ Het College van Bestuur en de decanen zeggen de internationale gemeenschap te ‘koesteren’.

De universiteit is gebouwd op Brabantse grond, maar de ambities zijn al lang niet meer alleen regionaal. De academische wereld is veel internationaler geworden. En de Tilburgse universiteit zelf ook, blijkt wel uit het Engelse ‘University’ dat sinds 2010 in de naam wordt gevoerd. ‘We moeten ervoor zorgdragen dat we onze sterke positie op het wereldtoneel van hoogwaardige onderwijs- en onderzoeksinstellingen niet verliezen’, schrijft de universiteit verder in haar reactie.

Een vinger aan de pols

Definitief zijn de plannen nog niet, in het najaar moet er meer over duidelijk worden. De universiteit houdt ondertussen een vinger aan de pols: ‘We blijven de ontwikkelingen nauwgezet volgen, voor onze belangen opkomen en proberen invloed uit te oefenen op de verdere uitwerking van de plannen van de minister. Iedereen die zich zorgen maakt, roepen we op om deze zorgen te delen.’ Dat kan bij leidinggevenden, of per mail naar: internationaliseringsdiscussie@tilburguniversity.edu.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.