De grootste cantus van Tilburg, en wat je nog meer kan verwachten van de TOP Week

De grootste cantus van Tilburg, en wat je nog meer kan verwachten van de TOP Week

De voorbereidingen voor de TOP zijn in volle gang. De laatste puntjes worden op de i gezet. Een goed moment om eens te kijken wat de deelnemers kunnen verwachten van de introductieweek.

Studenten in het Spoorpark tijdens de TOP Week 2022. Beeld: Jack Tummers

De TOP, de Tilburgse introductieweek, begint dit jaar op 21 augustus. Die hele week zullen zo’n vijfhonderd mentoren een kleine vierduizend nieuwe studenten wegwijs maken in de stad, de universiteit en het studentenleven. Aan TOP-voorzitter Frank van Gaalen, vicevoorzitter Timo van de Vijver en hun vijf medebestuursleden is het de taak om dat in goede banen te leiden en te zorgen voor een goed programma.

Hoogtepunt van de week is wat hen betreft de TOP Cantus op woensdag, voor het eerst in drie jaar kan die weer door iedereen tegelijk gezongen worden, in plaats van in twee kleinere groepen. Van Gaalen: ‘We hebben nu een grotere locatie, de Ireen Wüst IJsbaan, daardoor kunnen we de cantus weer in één shift doen. Daar zijn we als organisatie heel erg trots op. Daarmee zijn we weer de grootste cantus van Tilburg, van Brabant zelfs.’

Graffiti

Voor vicevoorzitter Van de Vijver is de cantus al sinds hij zelf deelnemer was van de TOP in 2019 sowieso het favoriete onderdeel van de week. Maar ook mensen die niet mogen drinken of niet van drinken en/of zingen houden, hoeven zich niet te vervelen, verzekert hij.

‘We hebben altijd een evenement voor mensen die geen behoefte hebben aan drinken, voor hen komt er een graffiti workshop. Het leuke is dat we de werken die daar gemaakt worden later in de week weer als elementen terug laten komen, bijvoorbeeld als decoratie bij het eindfeest.’

‘We willen bij het eindfeest iets van de hele week terug laten komen,’ vult Van Gaalen aan. ‘Behalve de graffiti ook de sfeer en de energie van de deelnemers en de mentoren tijdens de hele week.’

Chill

Het is altijd verstandig goed uitgerust naar de TOP Week te komen. Voor de liefhebbers zijn er tussen begin- en eindfeest de hele week door feestmomenten. Naast de cantus is er het eten bij de studentenverenigingen, een kroegentocht, er zijn open feesten, en dan heb je nog de beach bar en het TOP Festival.

Het is allemaal niet verplicht en het hoeft ook niet altijd op volle kracht. In de week is er ook genoeg ruimte voor chill. De sportochtend op woensdag heet niet voor niets Sports & Chill, en er is naast het grote openingsfeest in de Spoorzone ook een speciale chill-ruimte.

Van Gaalen: ‘Daar kunnen deelnemers even een rustmomentje pakken. Er zijn spelletjes met studieverenigingen. Je moet ook bedenken dat het augustus is en de koepelhal dan niet koel is te krijgen.’ Ook zo’n rustiger moment is de stadswandeling op donderdagochtend. ‘Tijdens de TOP heb je veel contact met verenigingen, maar de stad blijft wat onderbelicht. Met een city stroll willen we deelnemers een rondleiding geven, zodat ze de stad een beetje leren kennen.’

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.